neželjeni gosti

Raspakirate kofer čim dođete s putovanja? Doktor objasnio zašto biste trebali pričekati

Foto: Shuttershock
1/3
05.08.2024.
u 15:29

Prema preporuci doktora Singha, kofer bi trebao ostati zatvoren najmanje dva tjedna da biste u potpunosti bili sigurni od stjenica

Nakon povratka s putovanja postoje dvije vrste ljudi: oni koji će odmah otpakirati svoje stvari i oni koji će to odlagati danima. Čini se da druga vrsta sada ima razloga za radovanje. U viralnom videu na TikToku liječnik je upozorio da bi, ako odmah vadite odjeću iz prtljage, u svoj dom mogli nesvjesno pozvati i nepoželjne goste.

Doktor Jason Singh iz Virginije objasnio je da bi nakon putovanja trebalo pričekati s raspakiravanjem odjeće, osobito ako ste odsjeli u hotelu. "Jaja stjenica obično se izlegu u roku od šest do deset dana, a nimfama je potreban krvni obrok nedugo nakon izlaganja da bi nastavile svoj razvoj. Nimfe su dječji oblik stjenica i često možete uočiti njihove znakove jer odbacuju svoje egzoskelete svaki put kad narastu prije nego konačno dosegnu odraslu dob", objasnio je doktor.

@drjaysonisfresh

How long do you wait to unpack?

♬ original sound - Dr. Jason Singh

Ako kofer ostane nedirnut ili zatvoren najmanje dva tjedna, jaje stjenica i nimfe će vjerojatno uginuti zbog gladovanja ili isušivanja. "Sada imate razloga biti lijeni kao i ja. Budimo iskreni, koji psihopat se odmah raspakira?", rekao je doktor iz šale. Osim čekanja s raspakiravanjem, preporučeno je i pranje odjeće u vrlo vrućem ciklusu u perilici rublja da bi se uništile stjenice i njihova jaja.

VEZANI ČLANCI:

Doktor Singh u jednom od svojih prethodnih videa upozorio je pratitelje i da ne vješaju svoju odjeću u hotelske ormare jer su komode koje su izrađene od drva ili imaju pukotine prava postelja za stjenice. Naime, ne čiste se lako tako da kao suvenir s putovanja kući možete ponijeti štetnike. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije