božićni hit

RECEPT DANA I za velike i za male: Ove medenjake obožavat će sve generacije

shutterstock
20.12.2023.
u 09:30

Ovo je najbolji recept za medenjake, a garantiramo vam da će biti pravi hit za božićnim stolom.

Ukusni i šareni, medenjaci su božićna su poslastica bez koje blagdani ne mogu proći. Ukrašavanje ovih božićnih kolačića blagdanska je aktivnost u koju se svatko može uključiti, stvarajući najslađi dar za prijatelje i obitelj. Ovo je najbolji recept za medenjake, a garantiramo vam da će biti pravi hit za božićnim stolom, piše Delish.

Jednom napravljeno, ovo tijesto može stajati u hladnjaku 2 dana zamotano u plastičnu foliju. Ako ga želite zamrznuti, dobro zamotajte tijesto i stavite ga u vrećicu za zamrzavanje te u zamrzivač na 2-3 mjeseca. Ostavite da se otopi preko noći u hladnjaku prije pečenja. Ako želite ispeći i zamrznuti kolačiće prije, ali ukrašavanje ostaviti za kasnije, pustite da se kolačići potpuno ohlade prije nego što ih zamrznete do 3 mjeseca.

VEZANI ČLANCI: 

Ako imate ostataka, pohranite ih u hermetički zatvorenu posudu na sobnoj temperaturi – ostat će sjajni i mekani tjedan dana.

Sastojci:

  • 170 grama maslaca, omekšalog
  • 170 grama smeđeg šećera
  • 150 grama melase
  • 1 veliko jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 740 grama višenamjenskog brašna
  • 1 žlica mljevenog đumbira
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenih klinčića
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/2 žličice soli
  • 2 komada svježeg đumbira, naribanog (po želji)
  • korica 1 naranče (po želji)
  • 1/2 žličice sitno mljevenog crnog papra (po želji)
  • za ukrašavanje: šećerna glazura i posip

VEZANI ČLANCI: 

Priprema:

1. U velikoj zdjeli ručnim mikserom miksajte maslac, smeđi šećer i melasu dok ne postane pjenasto, oko 2 minute. Dodajte jaje i vaniliju i miksajte dok se ne sjedini.

2. U srednjoj posudi pomiješajte brašno, začine, sodu bikarbonu i sol dok se ne sjedine. Dok je mikser na niskoj razini, postupno dodajte suhe sastojke te svježi đumbir, koricu naranče i crni papar (ako ga koristite), sve dok se tijesto ne sjedini. Nemojte previše miksati!

3. Tijesto podijelite na pola i napravite dvije kugle. Svaku zamotajte u plastičnu foliju i ohladite dok se ne stegne, oko 2 do 3 sata.

4. Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite dva velika lima za pečenje papirom za pečenje. Stavite jednu kuglu od tijesta na lagano pobrašnjenu površinu i razvaljajte do pola centimetara debljine. Izrežite medenjake kalupima i prebacite u lim za pečenje.

5. Pecite dok se malo ne napuhnu i ne stegnu, 9 do 10 minuta, ovisno o veličini kalupa za kekse. Pustite da se ohlade na papiru za pečenje 5 minuta prije nego što ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

6. Ponovite s preostalim dijelom tijesta. Ukrasite po želji.

Napravite fritule kod kuće: Imamo savršeni recept s kojim nema dizanja tijesta i gotove su za čas

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije