Šokačka slastice

RECEPT DANA Znate li što su tačke? Donosimo vam recept za ovu nostalgičnu slasticu!

Šokački stan
19.12.2023.
u 09:30

Riječ je o slatkom tijestu koje svojim okusom budi nostalgiju i vraća u djetinjstvo kada je kuhinja bila namirnicama znatno oskudnija

Bez te je slastice nezamisliv malo bolji šokački ručak. Kombinacija tijesta i pekmeza od šljive, kuhana te upotpunjena makom, orasima ili prezlama, pravi je raj za nepce. Upoznajte taške ili tačke.

– Slatko tijesto taške ili tačke jest tradicionalni desert, daleko poznat duž cijele Slavonije pa i šire, koji svojim okusom budi nostalgiju i vraća u djetinjstvo, kada je kuhinja namirnicama znatno oskudnija – pojašnjava Ivana Zidar, pomoćnica direktora u vinkovačkom Gastro-edukacijskom centru. Šokački stan d.o.o.

VEZANI ČLANCI:

Šokački stan smješten je na periferiji Vinkovaca, a prepoznat je kao mjesto na kojem uz opuštanje u prirodi i gastrospecijalitetima mogu svi uživati. U sklopu Gastro-edukacijskog centra nalazi se restoran koji svojim rustikalnim ambijentom budi sjećanja na slavonsku povijesnu baštinu i daje osjećaj doma. Restoran Šokački stan nudi tradicionalna jela poput slavonskog čobanca, fiša, jela ispod peke te autohtone deserte poput tijesta s makom, tačke i knedle s domaćim pekmezom od šljiva. Donosimo njihov recept za taške, odnosno tačke.

Recept za 10 osoba:

  • glatko brašno 800 grama i oštro brašno 100 grama
  • 4 jaja
  • 150 grama masti ili ulja
  • 40 grama soli (za pripremu i kuhanje)
  • domaći pekmez od šljiva

Foto: Nikola Zoko
Foto: Nikola Zoko

Priprema: Brašno, jaja i mast te po potrebi mlaku vodu zamijesite u tijesto i ostavite da se odmara 30 minuta. Nakon 30 minuta od dobivenog tijesta napravite nekoliko kuglica i razvaljajte ih tanko, oko 2 milimetra debljine. Kotačićem za rezanje izrežite razvaljano tijesto na kvadratiće veličine 4 centimetra i ostavite da se malo prosuše. Na jedan kvadratić stavite malo domaćeg pekmeza od šljiva, a drugim kvadratićem tijesta dobro preklopite i pritisnite rubove.

Vodu stavite u lonac da se kuha te u nju dodajte malo soli i ulja. Nakon što voda prokuha, taške stavite u tu kipuću vodu i kuhajte 20-ak minuta. Izvadite ih potom iz vode i premjestite ih u posudu u kojoj ste prethodno popržili krušne mrvice. Možete ih uvaljati i u mak ili orahe. Pomiješajte ih lagano i poslužite.

Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega! 

Komentara 6

CH
chr1s
14:10 19.12.2023.

Tačke - vrtna kolica, kariole... A kolači iz članka su Tačkrle.

NO
No1
12:23 19.12.2023.

Slavonci veliju tačkrle.

Avatar Idler
Idler
10:08 19.12.2023.

Vajnkušeki (jastučoči) s pekmezom uvaljani vu mak 😊

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije