Ananas na pizzi i danas kod mnogih izaziva zgražanje, a na žaru? Jeste li ga takvog probali, k tome obogaćenog i kuglicom sladoleda? Spremniji na kreativu i ekstravaganciju, već odavno znaju kako su dinja i pršut najbolji prijatelji, smokve su izvrsne na pizzi s pršutom i gorgonzolom ili s mladim kozjim sirom, lubenice i breskve s feta sirom i rikulom, jabuke sa svinjetinom i orasima... Zašto onda ne i voće na roštilju, ako smo na njemu već odradili najveći dio mesnog ili ribljeg posla, kojim ćemo uštedjeti i vrijeme i još više guštati na otvorenom?
Sve se može izroštiljati ili izgrilati, od jabuka, bresaka, krušaka, do ananasa, lubenica i jagoda. Bitno je samo da je temperatura pečenja niža, odnosno da vatra nije jaka, i da ga ne prepečemo. Veće komade možete staviti direktno na rešetku, a manje i osjetljivije voće umotati u paketić od aluminijske folije. Ne zaboravite roštilj nauljiti kako se voće ne bi zalijepilo i preokrenite ga samo jednom tijekom pečenja. Aluminijske paketiće možete začiniti i medom, javorovim sirupom, natopiti rumom, burbonom i posuti s malo smeđeg šećera da se voće karamelizira... Varijacija je bezbroj i teško ćete s ijednom pogriješiti.
VEZANI ČLANCI:
Grilana lubenica s feta sirom
Sastojci:
- 2 kg lubenice
- 150 g rukole
- 200 g ljubičastog luka
- 200 g feta sira
- 2 limete
- 80 ml maslinova ulja
Priprema: Lubenicu narežite na 1,5 – 2 cm debele trokute, odstranite koštice pa ih zapecite na grilu po minutu sa svake strane. Rukolu složite na veliki pladanj, dodajte rezance luka, položite grilanu lubenicu i pospite je mrvljenim feta sirom, pokapajte maslinovim uljem i poslužite uz polovice limete.
Voćna rapsodija s čokoladom
Sastojci:
- 1 banana (ne previše zrela)
- 2 breskve
- 50 g tamne čokolade
- 1 žlica grožđica
- 1 žlica ruma
Priprema: Banane ogulite i prepolovite ih na pola ih pa narežite još po dužini na četiri dijela. Breskve narežite na kriške. Položite voće na komad aluminijske folije, pospite grubo nasjeckanom čokoladom i prelijte žlicom ruma. Napravite paketić od folije pa ga stavite na roštilj na slabiji žar, nakon što završite s pečenjem mesa i povrća. Voće pecite na roštilju dok ne omekša, a čokolada se otopi. Poslužite toplo.
VEZANI ČLANCI:
Ražnjići s jagodama
Sastojci:
- 600 g jagoda
- 300 g sljezovih kolačića (marshmallowsa)
- 200 g čokolade sa 70 % kakaa
- 200 ml vrhnja s 36 % m. m.
- keksi po izboru
Priprema: Na drvene štapiće za ražnjiće nabodite naizmjence marshmallowse i jagode. Pecite ih vrlo kratko na roštilju (1 minutu). Zagrijte vrhnje, dodajte natrganu tamnu čokoladu i miješajte da se čokolada rastopi. Ražnjiće poslužite uz čokoladni ganache i kekse.
Ananas s roštilja
Sastojci:
- ½ svježeg ananasa
- 2 žlice meda
- 1 žličica naribanog đumbira
- 2 žlice soka od limuna
- 2 žlice limunove korice narezane na tanke trakice
- 1 žlica crvenog papra
- 4 kugle sladoleda od vanilije
Priprema: Ananas ogulite, izrežite i odstranite tvrdu sredinu pa ga narežite na osam kolutova. Zagrijte med na laganoj vatri, pomiješajte ga s đumbirom i sokom od limuna pa sa svih strana premažite kolutove ananasa. Ispecite ih na roštilju 3-4 minute sa svake strane. Pečeni ananas složite na tanjur, pospite limunovom koricom i paprom te poslužite uz kuglicu sladoleda od vanilije. Ljubitelji ljutog sve mogu posuti i prahom od čilija.
Uz ovih 5 jednostavnih i brzih trikova, roštilj će vam uvijek biti blistavo čist!