Kada vam se jede jednostavni, sočni čokoladni kolač, onda su ove čokoladne kocke bez jaja pravi odabir za vas. Priprema je jednostavna i brza, a većinu sastojaka većina ima kod kuće. Također, po ovoj recepturi, možete ih napraviti i u obliku muffina. Recept je podijelila food blogerica Jelena Marić. Uživajte!
Sastojci:
- 200 g brašna
- 2 žličice sode bikarbone
- 4 žlice kakaa
- 4 žlice mljevenih oraha ili lješnjaka
- 250 ml jogurta
- 100 ml ulja
- 8 žlica šećera
- 4 pune lice džema
VEZANI ČLANCI:
Glazura:
- 100 g margarina ili maslaca
- 100 g čokolade
- 3 žlice kakaa
- 3 žlice šećera
- 100 ml mlijeka
I još:
- 4-5 punih žlica džema za premaz
VEZANI ČLANCI:
Priprema: U posudu staviti tekuće sastojke: jogurt, džem, ulje i šećer i izmiksati. Zatim dodati brašno pomiješano sa sodom bikarbonom, kakao i lješnjake pa dobro izmiješati da se sve lijepo poveže. Smjesu izliti u podmazan i posut brašnom pleh (30x20 cm ili malo veći) i peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Vodite računa da se kolač ne prepeče, da ne bi bio suh, čim se počne odvajati stranica pleha, gotov je.
Dok se kolač peče, u manjem lončiću na vatri otopiti maslac, šećer, mlijeko, kakao i čokoladu izlomljenu na kockice. Čim se kolač ispeče, izbockati ga čačkalicom ili vilicom pa bogato premazati džemom. Kada se džem prosuši, preko njega preliti toplu čokoladnu glazuru.
Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!