Kada želite pripremiti jelo koje je istodobno ukusno i hranjivo, zapečena tjestenina u šalši punjena špinatom pravi je izbor. Ovo jelo spaja bogatstvo okusa domaće šalše s blagim i kremastim punjenjem od špinata, stvarajući harmoniju koja će oduševiti sve ljubitelje dobre hrane. Zapečena tjestenina punjena špinatom idealna je za obiteljske obroke, druženja s prijateljima ili kao poseban nedjeljni ručak. Njena je priprema jednostavna, a rezultat je jelo koje će zasigurno postati favorit na vašem stolu. Recept je s food bloga @eatbetter.de. Uživajte!
Sastojci:
Šalša:
- 1 veliki luk
- 1 režanj češnjaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 4 žlice paste od rajčice
- 400 g sjeckane rajčice
- 250 g pasirane rajčice
- papar
- sol
- 1 žličica origana (sušenog)
- 1 prstohvat šećera
VEZANI ČLANCI:
Nadjev:
- 500 g svježeg špinata
- 1 veliki luk
- 2 režnja češnjaka
- 4 žlice pinjola
- 1 žlica maslinovog ulja
- 200 g ricotte
- 3 žlice ribanog parmezana
Još:
- 250 g tjestenine u obliku školjki
Priprema: Skuhajte tjesteninu al dente. Ogulite i nasjeckajte oba luka te sve režnjeve češnjaka. Za umak od rajčice lagano zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja u loncu i pirjajte polovicu luka i 1/3 nasjeckanog češnjaka 2-3 minute dok ne postanu prozirni. Umiješajte pastu od rajčice i kratko popržite. Zatim deglazirajte nasjeckanom i pasiranom rajčicom, zakuhajte i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta, začinite paprom, soli, origanom i malo šećera.
VEZANI ČLANCI:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Operite špinat, dobro osušite i nasjeckajte. Pinjole pržite u širokoj, premazanoj tavi dok ne porumene, a zatim ih grubo nasjeckajte. Zagrijte maslinovo ulje u istoj tavi i pirjajte preostali luk i češnjak 2-3 minute dok ne postanu prozirni. Dodati špinat i dinstati na laganoj vatri da uvene (ako još izlazi puno vode, špinat staviti u gusto sito i ocijediti). Pomiješajte špinat s ricottom i nasjeckanim pinjolima te nadjev začinite paprom i soli. Umak od rajčice izlijte u posudu za pečenje. Nadjev rasporedite u tjesteninu i stavite je u umak. Pospite naribani parmezan preko tjestenine i pecite u pećnici na srednjoj rešetki oko 25 minuta.
Kako pravilo ocijediti tjesteninu? Ovaj video izazvao je burnu raspravu!