Meso, mliječni proizvodi i jaja nekada su smatrani jedinim izvorima proteina. Da kvalitetni proteini dolaze iz bilja znaju i brojni današnji sportaši koji na potpuno biljnoj prehrani ostvaruju svjetske rekorde. Ključ njihova uspjeha je zdrava i uravnotežena biljna prehrana koja sadrži ugljikohidrate koji su glavna 'energetska hrana', a koje pronalazimo jedino u biljkama, zatim razne bjelančevine te zdrave masnoće.
Bjelančevine se nalaze gotovo u svakoj namirnici biljnog porijekla, no najviše ih ima u sejtanu, tempehu, tofuu, soji i ostalim grahoricama. Na tržištu proteina s razlogom su sve popularniji upravo oni izvučeni iz riže, graška, konoplje, soje, pa do onih iz bundeve i kikirikija. Da veganska prehrana itekako koristi i sportašima uvjerili su nas svjetski poznati prvaci, kao što su tenisačice Serena i Venus Williams, boksači Mike Tyson i David Haye, poručili su Prijatelji životinja i odlučili s nama podijelit recept za Fiš-paprikaš bez ribe!
VEZANI ČLANCI:
Sastojci:
- 500 g krumpira
- 170 g tikvica
- 300 g patlidžana
- 2 dl vina
- 400 g luka
- 3 režnja češnjaka
- 2 žlice ulja
- 1 žlica slatke mljevene paprike
- 2 male ljute papričice
- ½ žličice dimljene paprike
- 1 l vode
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 2 žlice algi* (za blaži morski okus dodati manje algi)
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Patlidžane usitniti i posoliti te dobro promiješati i pustiti stajati pola sata, zatim dobro iscijediti. Usitniti krumpir, tikvice, luk te zgnječiti češnjak. Luk popržiti u loncu i kada uvene, dodati češnjak. Dodati povrće i začine. Kratko pirjati te zatim dodati vino, koncentrat rajčice i vodu. Kuhati s povremenom trešnjom lonca kako se povrće ne bi raskomadalo oko 30 min.
Jednostavan trik kako brzo i lako dobiti savršeno tanko narezane komade luka:
Kao rakija bez alkohola.