U Gorskom kotaru i Lici nekada se često jela popara - jeftino jelo od starog kruha i mlijeka. Iako se smatralo sirotinjskim jelom, popara je idealna za doručak ili večeru, a okus će vas odmah vratiti u djetinjstvo. Priprema je i više nego jednostavna te vam je potrebno svega nekoliko sastojka. Idealno je da se radi sa starim kruhom, ali poslužit će i svježi.
Sastojci:
- 1 l mlijeka
- 200 g kruha
- 1 češanj češnjaka
- 50 ml slatkog vrhnja
- 30 g masti
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Mlijeko zakipite, uklonite s vatre i u njega umiješajte kruh narezan na kockice i sitno sjeckani češnjak. Posudu vratite na vatru i kuhajte 2-3 minute uz stalno miješanje. Dodajte slatko vrhnje, a po želji umiješajte mast i još kratko prokuhajte.
Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu
Koja popara. Tu nema niti P od popare. To je kolač. Pravu poparu smo jeli u JNA šezdesetih godina ali samo stari kruh zalijan vodom i prokuhan. Normalno malo začinjeno a jelo se uvijek ponedjeljkom.