Na ulicama mnogih hrvatskih gradova zamirisali su ovih dana pečeni kesteni, definitivno potvrđujući dolazak jeseni. Ova omiljena jesenska delicija, ne samo da je ukusna, već je i vrlo zdrava. Sadrži niz hranjivih tvari poput vlakana, vitamina C i B te minerala, poput kalija, fosfora i magnezija. Za razliku od drugih orašastih plodova, kesteni imaju niži udio masnoća i bogati su složenim ugljikohidratima, što ih čini odličnim izvorom energije.
No, kesteni nisu samo ukusni kao pečeni međuobrok, od njih se mogu pripremiti različita slana i slatka jela. U nastavku donosimo 7 jednostavnih recepata u kojima je upravo kesten glavna zvijezda.
Krem juha od kestena: Za krem juhu od kestena, potrebno vam je 300 g kuhanih kestena, jedan luk, 2 režnja češnjaka, 500 ml povrtnog temeljca, 200 ml vrhnja za kuhanje, sol, papar i muškatni oraščić. Na maslinovom ulju prodinstajte luk i češnjak, dodajte očišćene kestene i temeljac. Kuhajte 15 minuta, zatim smiksajte u kremastu teksturu i dodajte vrhnje. Začinite po želji.
GALERIJA Evo kako napraviti 'lažni' ajvar gotov za samo 30 minuta, a jednako ukusan
Rižoto s kestenima i gljivama: Rižoto s kestenima je pravi jesenski specijalitet. Za pripremu vam je potrebno 200 g kestena, 200 g riže, 100 g gljiva, jedan luk, 2 režnja češnjaka, 500 ml povrtnog temeljca, maslac, parmezan, sol i papar. Na maslacu pirjajte luk i češnjak, dodajte gljive i kestene. Dodajte rižu i postepeno ulijevajte temeljac dok ne omekša. Na kraju umiješajte parmezan.
Kesten pire: Ovo je vrlo jednostavan i omiljen prilog u kojem mnogi vole uživati u hladnijim danima. Da biste ga pripremili potrebno vam je 500 g kuhanih kestena, 100 ml mlijeka, 50 g maslaca i sol. Skuhane kestene usitnite i pomiješajte s mlijekom i maslacem dok ne postignete glatku teksturu. Poslužite uz meso ili povrće. Ako u pire pak dodate šećer ili med, dobivate zdrav i hranjiv desert.
VEZANI ČLANCI:
Salata s kestenima i jabukama: Za svježu jesensku salatu potrebno vam je 200 g pečenih kestena, jedna jabuka, 50 g rukole, orasi, maslinovo ulje i balzamični ocat. Jabuku narežite na tanke kriške, pomiješajte s kestenima, rukolom i orasima. Prelijte maslinovim uljem i balzamičnim octom.
Pileće rolice s kestenima: Pileće rolice punjene kestenima odličan su izbor za nedjeljni ručak. Potrebna su vam 4 pileća fileta, 150 g kuhanih kestena, jedno jaje, sol i papar. Kuhane kestene izgnječite s jajetom i začinima te nadjenite filete. Zarolajte ih, pričvrstite čačkalicama i pecite u pećnici na 200°C oko 25 minuta.
Kolač od kestena: Za slatki užitak pripremite 300 g kesten pirea, 150 g šećera, 100 g maslaca, 4 jaja i 100 g brašna. Pomiješajte sve sastojke, izlijte u kalup i pecite na 180°C oko 30 minuta. Poslužite uz šlag ili voće.
Namaz od kestena i čokolade: Za ovaj prefini slatki namaz trebat će vam 200 g kesten pirea, 100 g tamne čokolade, 50 g šećera i 50 ml vrhnja. Otopite čokoladu i pomiješajte s kesten pireom, šećerom i vrhnjem. Namaz čuvajte u hladnjaku i poslužite namazan na kruh ili palačinke.
Nekoliko jednostavnih načina kako cijelu kuću možete očistiti samo s - limunom