Gulaš je mnogima jedno od omiljenih jela na žlicu. Ukusan i fin u svako godišnje doba, a posebno nakon napornog radnog dana. No kako napraviti savršen gulaš? Evo recepta!
Sastojci:
- 800 g juneće plećke
- 800 grama luka
- 50-100 g slanine
- 6 češnja češnjaka
- 2 srednje mrkve
- 250 g pasirane rajčice
- mesni temeljac
- svježi peršin
- maslinovo ulje
- 3 žličice slatke crvene paprike
- sol
- papar
- čili papričice
- lovorov list
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Prvo na zagrijano maslinovo ulje dodajte nasjeckani luk. odmah dodajte i na kockice narezano meso. Poklopite i pustite da se dinsta 15 minuta. Promiješajte meso i luk da se sjedine pa dodajte malo temeljca. Poklopite i pustite 15-20 min da krčka na laganoj vatri. Peršin, češnjak i slaninu sameljite u blenderu tako da dobijete paštetu. Odvojite otprilike jednu žličicu koja će vam kasnije biti potrebna za gulaš, a ostatak čuvajte u zamrzivaču i iskoristite za druga jela.
Poslije otprilike 35 minuta dinstanja u gulaš dodajte sitno nasjeckanu mrkvu. Gulaš bi sada već trebao dobiti na gustoći. Poklopite ga i pustite da se dinsta još otprilike sat i pol. Meso je sada kuhano te je gulaš potrebno još samo začiniti. Dodajte sol, papar, crvenu papriku, po želji malo čilija i pasiranu rajčicu. Dodajte i žličicu paštete koju ste prethodno napravili pa sve dobro promiješajte. U gulaš dodajte lovorov list i pustite da se krčka desetak minuta. Gulaš će se izvrsno slagati s domaćim krumpirskim njokama, tjesteninom, ili bavarskim knedlama od kruha o kojima smo nedavno pisali.
Znate li koliko dugo sirova piletina može stajati u hladnjaku? Pripazite na ove znakove!
Gulaš se ni u ludilu ne radi na maslinovom ulju nego isključivo na svinjoj masti ... inače nakon par minuta se maslinovo ulje na višoj temperaturi razgradi u kancerogene spojeve a kamo li ga zagrijavati 15 minuta ... kakve božje paštete treba raditi za gulaš?