mnogima omiljeno jelo

RECEPT DANA Za početak adventskog razdoblja napravite sarmu po receptu naših baka

Zagreb: Restoran Lončić
Sandra Simunovic/PIXSELL
01.12.2024.
u 09:00

Sarma je jelo koje spaja tradiciju, ljubav prema hrani i obitelj, a svaki zalogaj donosi osjećaj domaće topline i zajedništva.

Sarma je pravo remek-djelo tradicionalne kuhinje koje oduševljava svojim bogatim okusima i savršenom kombinacijom sastojaka. Ova delicija od kiselog zelja i mljevenog mesa nezaobilazan je dio blagdanskih stolova i zimskih obiteljskih okupljanja. Topla, zasitna i mirisna, sarma nije samo jelo već i priča o generacijama koje su uživale u njenoj pripremi i okusu. Pripremite se za kuhanje koje grije dušu i okuplja obitelj za stolom.

Sastojci: 

  • 700 g mljevene junetine 
  • 200 g mljevene svinjetine 
  • 2 glavice kiselog kupusa 
  • 150 g slanine 
  • 2 glavice luka 
  • 1 jaje 
  • 2 režnja češnjaka 
  • 1 šalica riže 
  • 2 klinčića 
  • 2 žlice masti 
  • 1 dl mineralne vode 
  • sol, svježe mljeveni papar 

Priprema: Slaninu i luk sitno narežite pa pirjajte na masti. Mljeveno meso pomiješajte pa dodajte pirjanu slaninu, začine i jaje. Dobro izmiješajte rukama pa dodajte mineralnu. Na kraju stavite rižu i ostavite da malo odstoji. Kupus očistite, a zadebljale dijelove odstranite nožem. Na svaki list stavite žlicu smjese i umotajte. Slažite ih jednu do druge na masti, a između svakog reda stavite slaninu ili koje drugo suho meso te klinčiće. Ulijte tople vode, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 2-3 sata uz dodavanje vode kad je ponestane. Lonac samo povremeno protresite.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije