ZDRAV I UKUSAN

RECEPT DANA Savršena namirnica za svaki dan: Ovih 6 recepata s porilukom morate isprobati

Shutterstock
11.11.2024.
u 09:30

Pun je vitamina K, C, folne kiseline i vlakana, a zbog svog sastava pomaže u jačanju imuniteta, regulaciji probave te zaštiti od kardiovaskularnih bolesti

Poriluk je povrće iz porodice luka, prepoznatljivog okusa koji obogaćuje mnoga jela. Nije samo kulinarski izazovan, već i nutritivno vrijedan. Pun je vitamina K, C, folne kiseline i vlakana, a zbog svog sastava pomaže u jačanju imuniteta, regulaciji probave te zaštiti od kardiovaskularnih bolesti. Njegov je okus suptilniji od okusa bijelog ili crvenog luka, a može se koristiti u juhama, varivima, salatama i složencima. Donosimo šest jednostavnih recepata u kojima će poriluk zasjati kao glavna zvijezda.

Krem juha od poriluka i krumpira: Ova krem juha idealna je za hladne dane. Sve što vam je potrebno su 2 poriluka, 2 krumpira, 1 mrkva, 1 češanj češnjaka, 500 mililitara povrtnog temeljca, sol, papar i maslinovo ulje. Na maslinovom ulju pirjajte nasjeckani poriluk dok ne omekša. Dodajte češnjak i mrkvu te još kratko pirjajte. Ubacite na kockice narezan krumpir i temeljac. Kuhajte dok povrće ne omekša, zatim sve izmiksajte štapnim mikserom. Posolite i popaprite po ukusu. Po želji dodajte malo vrhnja za kuhanje.

Rižoto s porilukom i gljivama: Rižoto s porilukom i gljivama kremasta je poslastica bogata okusa. Pripremite 1 poriluk, 200 grama bukovača, 200 grama riže arborio, 1 litru povrtnog temeljca, maslinovo ulje, parmezan, sol i papar. Pirjajte nasjeckani poriluk dok ne omekša, dodajte gljive i kuhajte dok ne puste tekućinu. Dodajte rižu i miješajte dok ne postane staklasta. Postupno dodajte temeljac, miješajući dok riža ne omekša. Pred kraj dodajte parmezan, sol i papar.

Pita od poriluka i sira: Ova pita odličan je izbor za brz i ukusan ručak. Trebat će vam 2 poriluka, 200 grama feta sira, 2 jaja, 200 mililitara vrhnja za kuhanje, pakiranje lisnatog tijesta, sol i papar. Na malo ulja pirjajte nasjeckani poriluk dok ne omekša. U zdjeli umutite jaja, dodajte vrhnje i sir. Posolite i popaprite, zatim dodajte poriluk. Lisnato tijesto razvaljajte i stavite u kalup, dodajte nadjev i pecite u pećnici na 180 °C oko 30 minuta dok pita ne poprimi zlatnu boju.

Poriluk s krumpirom i pancetom u pećnici: Ovo jelo može biti savršen prilog uz meso ili lagano glavno jelo. Za pripremu su vam potrebna 2 poriluka, 3 krumpira, 100 g pancete, maslinovo ulje, sol, papar i malo ružmarina. Poriluk i krumpir narežite na ploške, a pancetu na trakice. Sve sastojke posložite u posudu za pečenje, začinite solju, paprom i ružmarinom te pokapajte maslinovim uljem. Pecite na 200 °C oko 40 minuta dok krumpir ne omekša.

GALERIJA Dijetetičarka koja radi s oboljelima od raka otkrila: Ovih 7 namirnica nikad ne konzumiram!

1/8

Salata od poriluka i jabuka: Ova osvježavajuća salata savršeno spaja slatkaste i aromatične okuse. Sve što vam je potrebno je 1 poriluk, 1 jabuka, 1 mrkva, 2 žlice jogurta, 1 žlica limunovog soka, sol i papar. Poriluk narežite na tanke kolutiće, jabuku i mrkvu naribajte. Pomiješajte sve sastojke, dodajte jogurt i limunov sok te začinite solju i paprom.

Zapečeni poriluk s tjesteninom: Ovaj ukusan obrok priprema se brzo i jednostavno. Pripremite 2 poriluka, 200 grama tjestenine, 200 mililitara vrhnja za kuhanje, 100 grama ribane gaude, sol i papar. Tjesteninu skuhajte prema uputama. Poriluk nasjeckajte i pirjajte na ulju, dodajte vrhnje za kuhanje i začinite. Tjesteninu pomiješajte s porilukom, posipajte sirom i pecite u pećnici na 180 °C dok ne poprimi zlatnu boju.

Majka ispričala: ‘Moja svekrva je pokušala promijeniti ime moje bebe dok sam bila u bolnici!’

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije