Vrijeme postaje sve hladnije i hladnije, pa je savršeno vrijeme da počnete kuhati izdašnu i topliju hranu, a nema boljeg priloga od gratiniranog krumpira kuhanog na pari. Legendarni TV kuhar Jamie Oliver podijelio je svoj jednostavan recept koji će se "topiti u ustima", a ono što ga čini još boljim jest to što će vam trebati samo 30 minuta da ga skuhate, piše Mirror.
Jelo potječe iz Francuske, a sastoji se od tanko narezanog krumpira kuhanog u vrhnju i češnjaku s dodatkom muškatnog oraščića. Jamie Oliver podijelio je jednostavan recept za ovo ukusno jelo koje ćete obožavati.
VEZANI ČLANCI:
Prikazao je svoj način pripreme na svojem YouTube kanalu i tvrdi da je ovo jelo savršeno ako nemate puno vremena, a ipak želite odličan obrok.
"Napravit ću najukusniji, najljepši gratinirani krumpir; kremast i pun sira, koji se topi u ustima, apsolutno prekrasan. Obično bi mu trebalo nekoliko sati da se skuha, ali s ovako kako ću ga napraviti, bit će nevjerojatno i puno brže." Cijeli recept i sastojke možete pronaći u nastavku.
Sastojci:
- jedan luk
- jedan kg krumpira
- jedan cijeli muškatni oraščić, za ribanje
- dva češnja češnjaka
- 1 x 300 ml vrhnja za kuhanje
- četiri inćuna
- 75 g parmezana
- dva lista svježeg lovora
- ½ vezice svježeg ružmarina, majčine dušice i kadulje (10 g)
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200C. Za pripremu sastojaka ogulite i prepolovite luk, a krumpir operite i narežite na tanke ploške. Stavite krumpir i luk u veliki pleh za pečenje i začinite prstohvatom morske soli i crnog papra. Zatim naribajte malo muškatnog oraščića i zdrobite neoguljene režnjeve češnjaka u pleh prije nego što ulijete vrhnje za kuhanje.
Ako upotrebljavate inćune, natrgajte ih i sitno naribajte parmezan. Dodajte lovor, začinsko bilje i dvije žlice maslinova ulja. Sve zajedno izmiješajte i stavite u pećnicu. U posudu ulijte 300 ml kipuće vode, dobro pokrijte folijom i ostavite na vatri pet minuta. Maknite foliju te sitno naribajte još jedan sloj parmezana. Preostale grančice timijana pokapajte uljem, pospite po vrhu i stavite u pećnicu na gornju rešetku da se peče 30 minuta ili dok ne porumene i ne zapeku se.
Jednostavan trik kako brzo i lako dobiti savršeno tanko narezane komade luka:
Čim vidim vrhnje za kuhanje u receptu, dobijem mlade.