Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što čini dobrog kuhara?

Renomirani chef nagrađivanog restorana otkrio nam je tajne što čini dobrog kuhara

Kruno Galjar
28.06.2024.
u 11:00

Orhan Cakiroglu otkrio nam je više o tome što čini dobrog kuhara.

U svijetu kulinarstva, dobrog kuhara ne čine samo osnovne kuharske vještine. Izvrsni kuhari izdvajaju se svojom strašću, kreativnošću i sposobnošću da neprestano inoviraju. Njihova jela nisu samo hrana, već prava mala umjetnička djela koja pričaju priče i stvaraju nezaboravne doživljaje za one koji uživaju u njima. No, što je točno potrebno da bi netko postao vrhunski kuhar?

Restoran Matsunoki, smješten u nagrađivanom lošinjskom hotelu Bellevue, ima i vrhunskog chefa – Orhana Cakiroglua, baš kako i priliči takvom restoranu. Ovaj velemajstor suvremene japanske kuhinje svoju je impresivnu kulinarsku karijeru izgradio u nekim od najpoznatijih i najnagrađivanijih svjetskih restorana, kao što su Zuma i Hakkasan, a neupitno je da ima znanje, iskustvo i viziju za podizanje ovog cijenjenog restorana na nove visine. Restoran Matsunoki već se može pohvaliti prestižnim Michelinovim tanjurom te izuzetno vrijednom nagradom „Best of Award of Excellence” časopisa Wine Spectator, stoga smo zamolili chefa Cakiroglua da nam kaže što karakterizira dobrog kuhara.

Ono što je temelj uspjeha svakog kuhara je svakako strast, dobar kuhar uživa u procesu stvaranja jela, eksperimentiranju s različitim sastojcima i tehnikama, te u radosti koju donosi drugima kroz svoja jela. Ova strast potiče stalnu želju za učenjem i usavršavanjem. Kreativnost je ključna u kuhinji, kako kombinirati različite sastojke na nove i inovativne načine kako bi stvorio jedinstvena i ukusna jela omogućava kuharima da se prilagode i improviziraju kad god je to potrebno, bilo da se radi o zamjeni sastojaka ili osmišljavanju novog jela na licu mjesta.

Bez obzira na razinu kreativnosti, tehnička vještina je osnova svakog dobrog kuhara. Ovo uključuje poznavanje različitih kuharskih tehnika, razumijevanje kemije hrane, te vještine poput rezanja, pečenja, prženja i kuhanja. Kontinuirano usavršavanje ovih vještina je nužno za postizanje izvrsnosti u kuhanju. Tu je i pažnja prema detaljima, dobar kuhar obraća pažnju na svaki detalj, od odabira najsvježijih sastojaka do preciznosti u prezentaciji jela kako bi osigurao dosljednu kvalitetu i estetiku svakog obroka.

Kuhinje su dinamična okruženja u kojima su promjene i izazovi stalni. Dobar kuhar mora biti fleksibilan i sposoban prilagoditi se različitim situacijama, bilo da se radi o promjeni menija, neočekivanim problemima ili specifičnim zahtjevima gostiju. Stoga rad u kuhinji često podrazumijeva dobar timski rad, a dobar kuhar mora biti sposoban jasno komunicirati s ostatkom tima, prenositi upute i surađivati kako bi se osigurao nesmetan tijek rada. Dobre komunikacijske vještine također uključuju sposobnost slušanja i prihvaćanja povratnih informacija.

Naravno, kvaliteta je uvijek na prvom mjestu kod dobrog kuhara, što znači biranje najboljih sastojaka, pažljivo pripremanje jela i osiguravanje da svaki tanjur koji napusti kuhinju zadovoljava najviše standarde, a to uključuje i održavanje higijenskih standarda i sigurnosti hrane.

Kuharstvo je umjetnost koja se stalno razvija, a dobar kuhar uvijek teži usavršavanju svojih vještina i znanja. A gdje najbolje doživjeti tu umjetnost? Lošinj je jedna od najprepoznatljivijih lokacija, ne samo kod nas već i na cijelom Mediteranu, upravo po svojoj gastro ponudi. Lokalni sastojci, svježe namirnice i originalni recepti koji crpe inspiraciju iz tradicije koja se interpretira na moderan način prava su poslastica za sva nepca, a chef Cakiroglu svakako je jedan od najboljih razloga zašto baš na Lošinju započeti gastro avanturu.

Kako biti kreativan u kuhinji saznajte OVDJE.

Sadržaj nastao u suradnji s Jadranka turizam.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije