Zdravlje iz mora

Riba i omega kiseline pomažu u prevenciji Alzheimerove bolesti

bračni par
Photos.com
22.05.2012.
u 13:23

Hrvatska populacija jedna je od najstarijih u Europi, a bolest zahvaća 10 posto osoba starijih od 65 godina

Najnovije su studije pokazale da je povećana konzumacija ribe, piletine i orašastih plodova, koji obiluju omega-3 masnim kiselinama, povezana s nižim razinama beta- amiloida u krvi. Riječ je o važnom otkriću, s obzirom na to da se velike količine tog proteina u mozgu povezuju s pojavom Alzheimerove bolesti. Prema NY Timesu, kod ispitanika koji su konzumirali samo jedan filet ribe tjedno primijećeno je smanjenje razine proteina beta-amiloida za čak 30%, u odnosu na ispitanike koji nisu konzumirali ribu, neovisno o njihovoj dobi, spolu ili genetskoj predispoziciji za obolijevanje. 

U svijetu 43 milijuna oboljelih

Istraživanja provedena tijekom 6 mjeseci pokazala su da se oboljelima od Alzheimera, koji su jeli više ribe nego ostali (losos, skuša, sardina, pastrva i škampi, hrana koja sadrži masnu kiselinu DHA), znatno su se poboljšali pamćenje i kognitivne funkcije. DHA mogla bi biti, drže stručnjaci, ključ za prevenciju Alzheimerove bolesti, najčešćeg oblika demencije koji se često povezuje sa starijim osobama. Od demencije boluje otprilike 570.000 ljudi u Engleskoj, a od Alzheimera boluje 60% njih. Najnovije znanstvene procjene govore da bi do 2020. godine u svijetu moglo biti 43 milijuna oboljelih, do 2040. godine čak 81 milijun oboljelih, a do 2050. godine više od  115 milijuna oboljelih od demencije.

Hrvati su populacijski star narod

– Procjenjuje se da u Hrvatskoj danas ima oko 80.000 oboljelih od demencije i da će taj broj, dakako, rasti, kao i drugdje. Spomenuti broj temelji se na činjenici da je hrvatska populacija jedna od najstarijih u Europi, a izračunato je da ova bolest zahvaća 10% osoba starijih od 65 godina. Prema podacima Hrvatske udruge oboljelih od Alzheimerove bolesti, 2006. godine u Hrvatskoj je bilo 806.070 osoba starijih od 65 godina s pravom na zdravstvenu zaštitu. 

Riječ je, inače,  o bolesti mozga koja napredovanjem dovodi do gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije