ne mogu stati na kraj

Rim želi početi naplaćivati posjet ovom kultnom mjestu: 'Previše turista šteti gradu'

Shutterstock
10.09.2024.
u 15:30

Osim problema s nezakonitim ponašanjem, turistički dužnosnik rekao je da bi naplaćivanje obeshrabrilo zadržavanje turista koji ondje jedu i hrane golubove

Barokni spomenik Rimu broji približno 1200 posjetitelja svakog sata. Osim prekomjernog broja turista, problem je i njihovo ponašanje pa je tako prošlog ljeta jedna žena šokirala mještane popevši se u legendarnu Fontanu di Trevi da bi napunila bocu vode.

Neki su čak pokušali rekreirati i poznatu scenu iz filma "La Dolce Vita" zbog čega su platili "paprenu" kaznu. Stoga turistički dužnosnici u Vječnom gradu očajnički pokušavaju suzbiti prekomjerno posjećivanje legendarne atrakcije do te mjere da razmatraju uvođenje ulazne naknade i sustava rezervacija za posjete, prenosi New York Post.

Turistički dužnosnik Alessandro Onorato istaknuo je da bi ulazna naknada bila usporediva s iznosom koji mnogi posjetitelji bacaju u svjetski poznatu fontanu želja, koja godišnje prikupi više od milijun eura. Njegovu ideju podržao je rimski gradonačelnik Roberto Gualtieri. "Moramo spriječiti, posebno u tako krhkom gradu umjetnosti kao što je Rim, da previše turista ošteti turističko iskustvo i šteti gradu. Moramo zaštititi dvije stvari, da turisti ne dožive kaos i da građani mogu nastaviti živjeti u centru", rekao je Onorato. 

VEZANI ČLANCI:

Posjetiteljima bi bilo omogućeno besplatno gledanje fontane s udaljenosti, ali bi pristup prostoru za gledanje u amfiteatarskom stilu sada bio strogo kontroliran, dok bi Rimljani bili oslobođeni naknade. Osim problema s kriminalnim narušavanjem i nezakonitim ponašanjem, Onorato je rekao da bi naknada obeshrabrila zadržavanje jer se neki posjetitelji vole zadržavati na stepenicama jedući ručak i hraneći golubove. 

"Kršenje pravila bi se događalo manje, ili možda uopće ne bi, jer bismo znali imena i adrese onih koji uđu", izjavio je. S druge strane čizme, u Veneciji, prošlog travnja uvedena je turistička naknada od pet eura dnevno za zaštitu drevnih kulturnih lokaliteta jer stručnjaci upozoravaju da prekomjerno turističko opterećenje ugrožava znamenitosti širom svijeta.

No, ni to nije spriječilo jednog turista da ne poštuje groblje i skoči u susjedni kanal na kupanje. Na Siciliji se, pak, dužnosnici se bore protiv zabrane suvenira povezanih s mafijom. 

GALERIJA: Ručnik, krema za sunce i - ocat? Turisti upravo to sve češće nose na plažu, evo i zašto

1/25

U Španjolskoj, gdje je prekomjerni turizam postao norma u nekim gradovima, nedavno su lokalni stanovnici u Barceloni koristili vodene pištolje protiv turista, a turistički dužnosnici su nedavno razmotrili ideju o naknadi za posjetitelje Plaza de España u Sevilli. "Samo s proračunom Gradskog vijeća ne možemo očuvati naše naslijeđe, niti jamčiti sigurnost spomenika", napisao je frustrirani gradonačelnik Luis Sanz na X-u (nekadašnjem Twitteru).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije