Teško se dijagnosticira

Rizik od raka jajnika povećava se kod žena s bolesti od koje boluje oko 90.000 Hrvatica

bol u trbuhu
pixabay
28.07.2024.
u 14:00

Novo istraživanje pokazalo je kako žene koje boluju od endometrioze imaju veći rizik od raka jajnika. Endometrioza je bolest koja zahvaća jednu od deset žena u svijetu, a u Hrvatskoj ta se broja kreće oko 90 tisuća žena i djevojaka.

Novo istraživanje potvrdilo je ono što znanstvenici istražuju već godinama, piše The Sun. Simptomi endometrioze su bolne mjesečnice, mučnina, ekstreman umor i neplodnost. Od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva između 400 i 500 žena, dok svake godine umire preko 300 žena. Prema posljednjim objavljenim podacima hrvatskog Registra za rak u 2019. godini je oboljelo 459 žena, dok je umrlo njih 316. Češće se javlja kod starijih žena, međutim u preko 35% slučajeva dijagnosticiran je i prije 60-te godine života, kažu podaci na hzjz.hr.

Znanstvenici na Sveučilištu Utah u SAD-u, zaključili su kako žene koje boluju od endometrioze imaju četiri puta veći rizik od raka jajnika od onih koje nemaju endometriozu. Endometrioza je kronična bolest koju karakterizira pojava tkiva sluznice koja oblaže maternicu na različitim mjestima u tijelu na kojima se inače ne bi trebalo nalaziti, odnosno bilo gdje izvan maternice. Ta su mjesta najčešće organi unutar zdjelice i trbušne šupljine: jajnici. jajovodi.

VEZANI ČLANCI: 

Rak jajnika jedan je od nasmrtonosnijih tipova raka jer se često dijagnosticira kasno. Kako piše HZJZ, neki od simptoma raka jajnika su: osjećaj nadutosti koji ne prolazi, osjećaj punoće nakon obroka, gubitak apetita, učestalo mokrenje i povećan opseg trbuha.

Osim endometrioze, neki od rizičnih čimbenika su određene genske mutacije (mutacije u genima BRCA1 i BRCA2, Lynch sindrom), neplodnost i pušenje, dok su neki od zaštitnih čimbenika uzimanje oralne kontracepcije, dojenje, trudnoća, podvezivanje jajnika i uklanjanje jajovoda.

Ako imate ovakve simptome kod bolova u trbuhu, obavezno posjetite liječnika!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?