Novo godišnje doba u punom je zamahu. Jesen, uz kiše, niže temperature i šarene boje, donosi i namirnice pune okusa
Nova Večernjakova kuharica našla je inspiraciju u pet namirnica po kojima je jesen poznata – buču, gljive, jabuke, kestene i zelje, a uz svaku namirnicu predstavit ćemo hrvatske gradove i kuhare iz tog grada uz koje se vezuju te namirnice.
Ivanić-Grad poznat je po bučama i Bučijadi, manifestaciji posvećenoj toj namirnici. Chef Dino Pavanić osmislio je dva burgera od buče (vege i mesni), a našim čitateljima donosimo recepte kako ih pripremiti. Tu su još i recepti za muffine od buče, punjene patišone, pitu od buče i raviole od buče.
Duga Resa grad je poznat po gljivama, koje se beru u tamošnjim šumama, a u kuharici pronađite pet recepata koje smo dobili iz restorana DP, poznatog po specijalitetima od gljiva – radili su paštetu od vrganja, kašoto s lisičarkama, gljivarski kotlić, raviole punjene škripavcem na kremi od buče i mnoga druga jela.
Bjelovar je poznat po nasadima jabuka. U suradnji s Bistroom Franz donosimo tri recepta – marinirani odležani rib-eye odrezak baby beef goveda s pirjanim domaćim jabukama, svinjski file punjen jabukama i domaćom šunkom i kaduljom te pečene punjene jabuke sa šumskim voćem, prženim bademima i suhim grožđicama.
Hrvatska Kostajnica poznata je po kestenima – tamošnji poznati restoran Djed donosi recept za knedle od kestena, odrezak kestenijada (puretina punjena kestenom i parmezanom) te roladu Kostajnica (pohani odrezak od puretine zarolan i punjen, među ostalim, i kesten pireom), a slastičarnica Mobiled napravila je kesten-kocku. Pronađite još i recepte za juhu od kestena, truffle od kestena te cijelu puricu punjenu kestenima.
Zagorje je poznato po zelju, a za nas su buncek sa zeljem napravili u kultnom restoranu Zelenjak iz Kumrovca, a tu su još recepti za sarmu, jotu, istarski kapuz, složenac od kupusa i Székely gulaš.
U nedjelju 27. listopada ne propustite Narodnu jesensku kuharicu s ukusnim receptima za hladne dane i Kotanyi ljutu papriku koja će dodati pikantnu notu svakom jelu. Samo u tiskanom izdanju Večernjeg lista!
Požurite se, količine su ograničene!