Gastroglobus

Shaul Ben Adaret više je od chefa, on priča o prijateljstvu i miru

izrael
n
02.08.2013.
u 17:34

Čarolija izraela u Istri počinje u subotu u Puli, a na Forumu će biti ponuđene birane delicije daleke zemlje s druge obale Sredozemnog mora

Kuhanje ima svoj poseban jezik. Njega razumiju svi oni koji se motaju oko hrane, lonaca, tava... Kada kuhate, nije važno govoriti engleski, talijanski, dijalekte... Mi kuhari svi govorimo istim jezikom, jezikom dobre hrane. Ona je most između kultura i donosi zadovoljstvo, sreću i mir – ispričao nam je priču o kulinarstvu Chef Shaul Ben Aderet, popularna zvijezda izraelske gastroscene. Shaul, osim što kuha i svojim brojnim nastupima diljem svijeta sudjeluje u misiji zbližavanja naroda, državnika, predstavljanja nepoznatog na tanjuru, okusa, priča... Danas popularan chef, Shaul je još kao dječak odabrao kuhanje te uz baku, stojeći na stolcu, otkrivao tajne kulinarstva.

KUHANJE UŽIVO S ARAPSKIM KUHARIMA

Dok su druga djeca željela biti piloti, graditelji, policajci, Shaul je uz baku po majci otkrivao svijet kuharstva. Vješta baka usadila mu je ideje, strast i kreativnost kako iz naizgled najjednostavnije namirnice pripremiti poslasticu – kaže 48-godišnji chef Shaul, danas vlasnik čak triju prestižnih restorana u Tel Avivu. Njegov je pogled na kulinarstvo više od pogleda na hranu i gozbe za nepca, on je u neprestanoj misiji učenja, spajanja, mirenja... Na izraelskoj televiziji u popularnom showu kuha s arapskim kuharima, a njegov je moto: “Želite li sklopiti mir ili posao, sjednite i jedite zajedno!” Izraelski specijaliteti preko popularnog chefa došli su i do naših krajeva, a idućeg će se tjedna njima gostiti u Puli na manifestaciji “Čarolija Izraela u Istri”.

EGZOTIČNO, ŠARENO I PIKANTNO

 U Puli će svi koji žele upoznati izraelsku kuhinju od chefa Shaula moći doznati da je amba umak od manga uz falafel, chamin gulaš od mesa i graha, da baklavu zove “desserts”, a da se uz kavu nudi halva. Kebab i shashlik serviraju se uz luk i papriku, a Shaul ih radi na štapiću cimeta. Burek je uvijek burek, a malawach prženo tijesto nalik na palačinke. Lafa je rolana pita punjena falafelom, a umaci koji se poslužuju poprilično su ljuti – harrisa od ljutih papričica, pilpelchuma od čilija i češnjaka... Mujadara od leće, riže i žitarica služi se uz prženi luka, pita je izraelski kruh. Riba se u Izraelu priprema u komadu, a kuhana u ljutom umaku jede se za šabat. Humus, sjajnu pastu od sezama i slanutka poznaju svi, baš kao i shwarmu, kebab od miješanog mesa. Sabich je izraelski sendvič od patlidžana, a sufganiya sjajan desert sličan uštipcima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije