Kako gotovo da i nema nema kutka u Europi u kojem nema Hrvata, ima ih i u Lilleu, živopisnom gradu na sjeveru Francuske koji je nedavno bio sjedište košarkaške Europe, odnosno poprište završnice Eurobasketa. Osim prevoditeljice Vlatke, nutricionistice Snježane, te majke i sestre nogometaša Ivana Perišića, gospođe Tihane i gospodične Anite, u Lilleu smo upoznali i riječki bračni par Meden. A upravo su nas Sanja i Hrvoje Meden odveli u medeni kutak Lillea, u najpoznatiju slastičarnicu u flandrijskom dijelu Francuske. Riječ je o Meertu, gurmanskom carstvu, kući slastica, koja postoji još od davne 1761. godine i koja proizvodi najfinije vafle u Francuskoj.
A da je tome tako, ne samo radi toga što smo ih i sami okusili, potvrđuje i činjenica da aktualni francuski predsjednik François Hollande, kada je u Lilleu, ne propušta priliku da svrati u Meert, baš kao i mnoge druge poznate osobe iz francuskog javnog života.
No, tu slastičarnicu je nakon Drugog svjetskog rata proslavio jedan drugi francuski predsjednik. Veliki Charles De Gaulle rođen je u Lilleu i njemu je iz djetinjstva toliko u sjećanju ostao okus vafli iz Meerta da je po njih nekoliko puta tjedno iz Pariza slao osobnog vozača. A s tadašnjim automobilima i cestama put od Pariza do Lillea (225 km) i natrag trajao je i više od pet sati.
Stotinjak zaposlenih
Svu tu priču o popularnosti, ali i majstorstvu Meertovih slastičara, prate i cijene. Naime, vafli slični onima koji u supermarketu stoje pola eura ili u drugim slastičarnicama možda 1,2 eura, u elitnom Meertu stoje 2,5 eura. U izlogu smo pak vidjeli još i popularne francuske makrone, ali i pojedine kolače koji stoje i do pet eura, što je blizu 40 kuna.
Zbog svega toga nekad je ovo mjesto bilo okupljalište francuske buržoazije. Nekada su, a to čine i danas, u ovu slastičarnicu dolazile dotjerane dame na čaj ili toplu čokoladu. I na čašicu tračeva. Dolaze ovamo i poznati sportaši pa je tako isti dan kada i mi svratio francuski teniski reprezentativac Gael Monfils. Francuskih košarkaša tih dana nije bilo jer su se držali režima vezanog uz nastupanje na Eurobasketu i programirani juriš na medalju.
Osim konditorskih proizvoda, Meert nudi i tipičnu francusku kuhinju koju nadzire jedan od popularnijih francuskih chefova mlađe generacije Maxime Schelstraete. Kroz njegovo carstvo, kao i kroz sve slastičarske odjele, proveo nas je gospodin Thierry Landron, glavni menadžer tvrtke od 1996. godine.
– Radimo na prostoru od 1500 četvornih metara i imamo stotinjak zaposlenih, samo ovdje u Meertu gdje proizvedemo više od milijun vafla godišnje. Osim toga, imamo trgovine još i u Parizu i Bruxellesu. Ono što nas razlikuje od drugih, osim naših recepata, svakako je i estetski izgled kolača oko kojeg se jako trudimo.
Sam objekt je već sam po sebi estetski određen odlukom gradskih vlasti o zaštiti kulturne baštine pa se u prednjem dijelu slastičarnice, onom u kojoj se slastice prodaju prolaznicima, ne smije ništa arhitektonski dirati. Uostalom, i sama slastičarnica funkcionira kao da je kulturna ustanova, jer poput muzeja ne radi ponedjeljkom.
A "monsieur" Landron je glavni krivac što je bivši vaterpolist Hrvoje Meden, koji je došao odigrati jednu sezonu, u Lilleu ostao živjeti.
Kriv je vaterpolo
- Kao vaterpolist riječkog Primorja, došao sam krajem 1990. i ostao do dana današnjeg zahvaljujući i Thierryju koji je cijelo vrijeme bio angažiran u lokalnom vaterpolskom klubu. Na koncu sam za taj klub odigrao još šest sezona, a pet sam bio trener, uz svoj posao i obiteljske obveze. Kao diplomant Tehničkog fakulteta u Rijeci, danas se pak bavim uvozom transportnih sustava, najviše za poljoprivrednu industriju.
Supruga Sanja, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, nastavnica je u Hrvatskoj dopunskoj školi gdje izvandomovinsku nastavu pohađa 18 djece i 10 odraslih. Sanja nastavu održava u općinskim prostorijama, i to srijedom navečer, subotom ujutro i popodne i nedjeljom ujutro, a Hrvoje ima svoju tvrtku kroz koju često poslovno komunicira i s Hrvatskom (Rijeka, Vrbovec, Križevci) i pridonosi hrvatskom strojarskom izvozu.
>> Što je sladoled bez korneta? Doznajte sve o ukusnom hrskavom tuljcu
Ne razumijem zašto ste u priču o slavnoj slastičarnici ubacili i dio o Hrvoju i Sanji, te nas temeljito izvjestili o njenom rasporedu održavanja nastave u općinskim prostorijama Lillea. A to ima veze sa slastičarnicom?