rijedak fenomen

Šokirala mnoge: Zastrašujuća snimka prikazuje što se dogodi kad munja pogodi vulkan

@brown_watermelon
26.08.2024.
u 10:30

Sama lava ne uzrokuje munje, ali doprinosi uvjetima potrebnim za njihovo stvaranje.

Kada majka priroda odluči preuzeti kontrolu, jedino što možete učiniti je sjesti i nadati se najboljem ishodu. To je upravo bio slučaj s viralnim videom koji kruži društvenim mrežama, prikazujući nevjerojatan trenutak susreta rastaljene lave i munje. Video na TikToku prikazuje kratki isječak s narančasto-crvenom lavom koja se prelijeva niz vulkan, toliko vrućom da usput topi čelik, piše LADBible

Iznenada, niotkuda, bljesne munja i presiječe lavu, stvarajući nevjerojatan vizual koji je teško opisati riječima. No, ideja da lava direktno reagira s munjom nije potpuno točna. Naime, kada vulkan eruptira, u zrak izbacuje pepeo, plin i lavu. 

 

@brown_watermelon #lightning #lava #eruption #volcano #thunder #nature #power ♬ Thunder Sound - Tmsoft's White Noise Sleep Sounds

Tijekom ovog procesa, sudar i trenje između vulkanskih čestica stvaraju statički elektricitet, koji, uz prave uvjete, rezultira munjama unutar vulkanskog oblaka. Ovaj fenomen poznat je kao 'prljava grmljavinska oluja' i događa se samo iznad aktivnog vulkana u erupciji.

Sama lava ne uzrokuje munje, ali doprinosi uvjetima potrebnim za njihovo stvaranje. Ovaj događaj, zabilježen u videozapisima na društvenim mrežama, dogodio se nedavno u Volcán de Fuego u Gvatemali. Vulkan je eruptirao 2018., 2021., 2022. i 2023. godine, dok su lokalni stanovnici promatrali spektakl iz glavnog grada Gvatemale, 44 kilometra jugozapadno od vrha Fuego.

VEZANI ČLANCI: 

‘Slično kao i u grmljavinskoj oluji, unutar oblaka vulkanske erupcije male čestice vulkanskog materijala sudaraju se velikim brzinama, što može rezultirati odvajanjem naboja u vulkanskom oblaku, a to uzrokuje munje’,objasnili su znanstvenici iz Centra za proučavanje aktivnih vulkana Sveučilišta na Havajima.

Pogledajte nestvarne snimke iz zraka erupcije vulkana na Islandu:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije