TURISTIČKA PATROLA

FOTO O tortama jedne obitelji priča se u cijeloj zemlji: Jedna je bila na 23 kata, u nju je stala mladenka

Marina- Turisticka patrola
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/10
14.08.2024.
u 11:56

Uvala ispod Jadranske magistrale, između Splita i Šibenika, poznata je po slasticama

U uvali ispod Jadranske magistrale, na pola puta između Splita s jedne i Šibenika s druge strane no najbliža Trogiru, ugnijezdila se Marina poznata po svojim hrabrim ženama u čiju se čast svakoga ljeta upriličuje "Marinska bitka – Hrabre žene marinske". Održava se ona ispred kule i povijesne Citadele, na mjestu gdje su davne 1657. godine preodjevene u muške odore u bitci protiv Osmanlija sudjelovale mlade mještanke. Najpoznatija među njima, Kate Despotova, u Marini je dobila i svoju ulicu.

Krokanti kao Mišo Kovač

Jedno je to od mnoštva događanja tijekom turističke sezone i jedna od marinskih posebnosti koju nam ističe mlada djevojka u Turističkoj zajednici, otvorenoj sve dane u tjednu. Začuđena što ističemo ono što bi se u turističkom mjestu tijekom sezone trebalo podrazumijevati, direktorica Iva Dvornik kaže: "Kada ćemo raditi ako ne sada?" No tijekom ove naše patrole uvjerili smo se da ne misle svi poput nje pa vrata zatvaraju već u 15, na telefone se ne javljaju ni do tog doba, a nedjelja im je dan za odmor.

Slastičarska obitelj Bogeski:glava obitelji, Živojin, u Dalmaciju je iz Makedonije doselio prije pola stoljeća, a još 1978. otvorio jeslastičarnicu
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell

Nakon što smo se poput pravih turista "naoružali" informacijama, zaputili smo se u šetnju Marinom. Istinabog, osim crkvi i malene stare jezgre nema se u samom mjestu što posebno vidjeti, a u Marinsku kulu podignutu u 15. stoljeću na morskoj hridi u koju se nekoć ulazilo drvenim pomičnim mostom povezanim s utvrdom Citadelom ne može se ući, zbog čega smo nastavili prema plaži iznad koje su se izdigli apartmani, dizalica i ogoljena zemlja. Gotovo je identičan pogled i na suprotnu stranu.

06. 08. 2024., Marina- Turisticka patrola, Vecernjakove zvjezdice. Opcina Marina pored Trogira Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Prije no što ćemo doći do kupališta prolazimo pokraj slastičarnice "Mediteran" u vlasništvu obitelji Bogeski. Glava obitelji, Živojin, u Dalmaciju je iz Makedonije doselio prije ravno pola stoljeća, a još 1978. otvorio je slastičarnicu, prvu u Marini, kojoj su danas za kormilom njegove kćeri, mlađa Biljana po struci slastičarka i Aneta, udana Brajnov. Iako je njihov točeni sladoled iz automata razlog zašto u Marinu dolaze i Splićani, slastičarnica je najpoznatija po svojim tortama i krokantima koje je dalmatinski Makedonac Bogeski naučio praviti u Dalmaciji, a tu je vještinu prenio i na kćeri. Od prženog šećera s bademom, orasima, kokosom ili sezamom oni mogu napraviti uistinu sve što vam padne na pamet – kule i gradove, kamione, avione, pa i Mišu Kovača. No prava su atrakcija torte u koje stane mladenka u svoj svojoj raskošnoj opravi. Prvu je takvu od oca na dar dobila Aneta:

– I danas se priča o tom – smije se slastičarka.

06. 08. 2024., Marina- Turisticka patrola, Vecernjakove zvjezdice. Opcina Marina pored Trogira Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Udala se s 23 godine pa je dobila tortu na 23 kata, visoku 2,3 metara. Majka Mirjana, majstorica za sladoled, i otac vukli su je u kolicima dok je dvoranom odzvanjalo "Gdje li si se noćas skrivala...".

Nekoliko je puta u "Mediteranu" napravljen i simbol Marine, Marinska kula, a najnovija narudžba za nju stiže iz Osijeka, kamo se udaje jedna mještanka.

– Pročulo se za nas zbog krokanata – kaže Bogeski.

On je u mirovini, a osim kćeri obiteljskog se posla prihvatila i treća generacija pa zdušno pomažu Anetini studenti Filip i Marieta te školarka Bojana, ali i osmogodišnja Biljanina kći Sara, kojoj je pripao "najteži" zadatak – degustacija sladoleda:

– Volim marshmallow i zelenu jabuku – kaže.

– Neki od autentičnih okusa sladoleda koje imamo su smokva i krokant – domeće Filip.

06. 08. 2024., Marina- Turisticka patrola, Vecernjakove zvjezdice. Opcina Marina pored Trogira Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Skakanje po napuhancima

Napuštajući marljivu obitelj nastavljamo do nasute plaže gdje klinci mogu skakati po napuhancima u moru (sat vremena je 10 eura, cijeli dan 30) kamo smo se bili zaputili, dok nismo ugledali primamljive slastice u "Mediteranu", što nas je inspiriralo da po povratku za Split stanemo u maloprodajnom lancu STOP SHOP u Kaštel Sućurcu, šoping oazi s pogledom na more.

Gostoljubivost i susretljivost 10

Čistoća i urednost mjesta 10

Plaže 7

Raznolikost smještaja 8

Kvaliteta ugostiteljske ponude 8

Sadržaji za djecu 9

Događanja 10

Opskrbljenost 9

Autohtonost 6

Opći dojam 7

Ukupno 84

Primošten 97

Novigrad 96

Lovran 95

Vrsar 95

Senj 95

Mošćenička Draga 94

Vir 94

Fažana 93

Orebić 92

Pirovac 91

Zaton 91

Ugljan - Kali 90

Novigrad (dalmatinski) 90

Pag - Jakišnica 89

Premantura 89

Ston 89

Gradac 89

Cres - Martinšćica 88

Zlarin 88

Karin 88

Krk - Šilo 86

Dramalj 85

Krapanj 85

Rabac 84

Šipan 84

Marina 84

Župa Dubrovačka - Kupari 44

Tučepi

Šolta - Nečujam

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije