Srce vatreno u obliku hladne plate, popularne pizze ili osvježavajućeg koktela... Sve to može se kušati u restoranu The Family, koji je izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić prošle godine otvorio u Varaždinu, u Ulici braće Radić. Ime “Srce vatreno” nije slučajno izabrano, kao ni ime samog restorana koji se prostire na tri etaže, od restorana u prizemlju, wine & cheese bara i prostorije za brunch na sredini do dvorane za proslave i konferencije na katu.
– Sve što kod nas nosi naziv “Srce vatreno” prije svega je ukusno, a govori i o priči koju želimo ovdje ispričati. The Family označava naš cijeli tim. Zlatko i ja došli smo na tu ideju, da uzmemo ime koje simbolizira ekipu ljudi koji će pozitivnu energiju prenositi na goste. Htjeli smo da se svi zaposlenici ugodno osjećaju i da onda to i gosti primijete i osjete. Cilj nam je da budemo dugo zajedno i stvaramo lijepe stvari – kaže nam voditelj restorana, poznati chef Damir Crleni.
Pizza koju je osmislio i pripremio pizza-majstor Emil Zebec bila je vatrena taman koliko treba. A sastojci? Rajčice san Marzano, sočna mozzarella fior di latte, kobasica ‘Nduja, crvene cherry rajčice, vlasac, vrhnje, panceta od crne slavonske svinje i svježi bosiljak. I sa suhomesnatim proizvodima pokrili su, kaže, cijelu Hrvatsku, obuhvatili Slavoniju, Istru, Dalmaciju, Međimurje, Zagorje... Meso crne slavonske svinje s farme koju je s prijateljima otvorio Domagoj Vida sastojak je, u obliku pršuta, plate “Srce vatreno”, na kojoj su i drniški pršut, međimursko meso ‘z tiblice, sir turoš, kobasica od istarskog boškarina i tovara te paški, istarski i kozji sirevi. – Surađujemo s OPG-ima i želimo da gosti osjete sve te izvorne okuse, a istovremeno pomažemo i proizvođačima. Specifični smo po tome i to nam je jako važno – napominje Crleni dok nas vodi kroz restoran koji je uređen kao svojevrsni muzej uspjeha hrvatskog nogometa.
Na zidovima su izloženi dresovi hrvatskih reprezentativaca iz raznih natjecateljskih ciklusa. Tu je, primjerice, dres Dejana Lovrena iz 2022., Jerka Leke s Eura 2004., Andreja Kramarića iz 2017., Vedrana Ćorluke iz 2018., Domagoja Vide i Marija Mandžukića sa Svjetskog prvenstva 2018., Luke Modrića s kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2021. i tako dalje. Izložene su i knjige iz cijele Hrvatske, one nogometne, ali i o gradovima poput Vukovara, kao i osobni pokloni i priznanja koje je dobio izbornik Dalić, uključujući i odlikovanja te titule počasnog građanina.
– Djeca pogotovo vole razgledati dresove reprezentativaca, traže one svojih idola, a i puno gostiju izvana dolazi vidjeti tu priču koju smo ovdje ispričali. Nismo muzej, ali na neki način svaki ovaj dres ima svoju vrijednost. To su izvorni dresovi i u takvoj atmosferi nogometni fanovi osjećaju se ugodno – kaže Crleni. Vratimo se hrani.
Toplu platu “The Family” voditelj kuhinje Marin Sambolek zamislio je kao kombinaciju teletine, svinjetine i goveđeg bifteka na žaru, s time da je svinjski file obložen slaninom crne slavonske svinje. Teleći steak je u umaku od šampinjona. – Prilog su kroketi sa sušenim mesom koje sami radimo i rižoto s kurkumom i tikvicama, a sve je dekorirano i začinjeno začinskim maslacem Sambo – kaže Sambolek. U restoranu za brunch pripremaju, uz ostalo, i jaja Benedikt na njihov način, na pogačici od sira sa slaninom crne slavonske svinje i Holandez umakom. Može se probati i pršut s livanjskim sirom na domaćoj pogačici s lisnatim salatama, razni omleti, meso ‘z tiblice u pogačici od čvaraka i štošta drugo.
– U sklopu ovog objekta možete doživjeti najbolje iz Hrvatske. Restoran je specifičan, imamo prostor za kavu i kolače u našem baru s 45 sjedećih mjesta, zatim dio za brunch s 45 mjesta, s malim VIP salonom sa 16 mjesta. Restoran ima 80 sjedećih mjesta. Na katu je dvorana za ručak, zabave i proslave rođendana, slavlja za svetu potvrdu, pričest i drugo, ali i za team buildinge. Ta dvorana može biti i konferencijska. Nudi širok spektar mogućnosti. U našem wine & cheese baru, brunchu, gosti mogu doručkovati i probati suhomesnate proizvode i sireve, uz zdrave sokove i 195 vrsta vina. Naši kuhari tijekom tjedna izdvoje neko jelo koje nudimo gostima, poput, na primjer, srnećeg gulaša s noklicama, varaždinske kotlovine i sarme s varaždinskim zeljem, hrane koja je vezana za našu tradiciju, uz pristupačne cijene.
Volimo pripremiti i neka jela koja su tijekom Špancirfesta bila dobro prihvaćena. Osim klasičnog jelovnika, koji mijenjamo svaka četiri mjeseca, ovisno o sezonalnosti namirnica, uvijek pratimo i novosti kod proizvođača i naših dobavljača – ističe Crleni. Za našeg posjeta u ponudi smo uočili i tatarski biftek i kavijar od aceta balsamica, salatu od jadranske tune i ukiseljenog celera s emulzijama od agruma i kockicama od kapara, zagorsku krumpir juhu s vrganjima, biftek na žaru, “dry age” janjeći kare na žaru, “dry age” T-bone, rib-eye i file tune na žaru, pileći file s marelicama u panadi od kokosa i sezama, s rižotom s tikvicama i kurkumom, povrće u limunskoj tempuri s pirjanom rižom i tofu sirom i burger “The Family” od goveđeg bifteka, umaka s koprom, Chutneyem od sušenih rajčica, rikolom i feta sirom, uz koji su kao prilog išle krumpirove lađice. Jedan od priloga su i domaći mlinci iz “centra svijeta”, susjednog grada Ludbrega. Za “male igrače” u ponudi je i pizza “Mali Vatreni”.
Nisu zapostavili ni slastice, o kojima se brine slastičarka Maja Gregurić. – Imamo tiramisu, tortu od maka i šumskog voća, tortu od badema i naranče, kesten pire u čaši, macarons pistaciju i malinu, cheesecake, čokoladnu tortu, tart s višnjom i kokosom, bergamot, baklavu... – nabraja. Gosti mogu pojesti i čuveni varaždinski klipič, zaštićeni proizvod na razini Europske unije, koji se izrađuje isključivo ručno i nema miješanja uz pomoć stroja. Specifičan je i po tome što sa svake strane ima četiri nabora, vrlo je lijepe teksture i prepoznatljiv u Varaždinu i okolici. “Srce vatreno” u tekućem obliku priprema Bojan Maček. Glavni sastojak je teranino The
Family, tradicionalni liker od vina teran, “skladan i vibrantan”, kako piše na etiketi, obogaćen biljnim začinima i maceratima bobičastog voća. U koktel ide i sok od limete, Schweppes tonic i na kraju listići mente.
– Misao vodilja u kreiranju jelovnika nam je da koristimo sezonske namirnice, tako da surađujemo s dosta OPG-ova od kojih kupujemo povrće, svježe meso i suhomesnate proizvode. Jelovnik mijenjamo i nadopunjavamo. Hit su za Martinje bile patke iz Međimurja. Idemo sa svježim mesom crne slavonske svinje u nekoliko varijanti, ponosni smo na tjesteninu koju ovdje radimo, kao i na pizze od vrlo kvalitetnih namirnica. Imamo i shop “Najbolje iz Hrvatske”, u kojem proizvode OPG-ova iz cijele Hrvatske prezentiramo i nudimo gostima. Ovdje ih mogu kušati, kupiti i ponijeti kao suvenire. Imamo, uz ostalo, sireve iz cijele Hrvatske, dosta vrsta pršuta, kulena, kulenove seke i slanine od crne slavonske svinje, 195 etiketa hrvatskih i nešto malo hercegovačkih vina, dosta maslinovih ulja, varaždinsko bučino ulje i druge delicije. U shopu se mogu nabaviti i rekviziti vezani za reprezentaciju, od dresova do lopti. Imamo i proizvode od tartufa, prirodnu kozmetiku i aromatiku. Najbolje iz Hrvatske... – zaključuje Crleni, inače prvi državni prvak u kuharstvu 2004. godine na Prvom nacionalnom prvenstvu kuhara u Opatiji.