Konzumirate li ih?

Stručnjaci otkrili sve dobre strane gljiva: Odlične su za usporavanje starenja i zaštitu od stresa

Shutterstock
25.02.2021.
u 07:00

Neki misle da spadaju među biljke, no DNA gljiva više nalikuje na životinjski. Ipak, po karakteristikama nisu dio biljnog ni životinjskog carstva; mogućnosti njihove primjene sve su šire iz dana u dan

Stručnjakinja za održivi razvoj i zdravlje Laura Fisher kaže kako u zadnje vrijeme posvuda primjećuje razne vrste gljiva - nekad su se mogle vidjeti na pizzi sa sirom, a sada su gljive po tanjurima, ali i u šalicama kave, a njihova iznimna svojstva spominju stručnjaci za održivi razvoj i wellness gurua, otkrivaju moćna svojstva sadržana u carstvu gljiva.

Iako neki misle da spadaju u porodicu biljaka, DNA gljive više nalikuje na životinjski, no po karakteristikama one nisu ni biljke (nemaju ni kloroform), a očito ni životinje.

Popularni kviz 'Upitnik' nakon 24 godine dobiva nasljednika: 'Želimo napraviti licencu za cijeli svijet jer imamo hit!

1/6

Zato ovi organizmi (koji inače mogu biti jedno i više stanični) imaju 'vlastito carstvo': pa uz biljno i životinjsko postoji i carstvo gljiva, najrasprostranjenijih organizama na Zemlji sa, kako se pretpostavlja, oko milijun i pol različitih vrsta (premda je poznato samo oko 70.000).

Foto: Shutterstock

Zdravstvene dobrobiti gljiva

Osim što je većina jestivih gljiva i ukusna, one su i iznimno zdrave: gljive su niskokalorične, a opet pune vlaknima i bogate raznim vitaminima, mineralima i antioksidansima.

- Sadrže poprilično dugačak popis hranjivih sastojaka, a zbog značajne količine vitamina B pomažu i u saniranju oštećenja stanica - rekao je za Real Simple nutricionist Dan Nguyen koji dodaje da su gljive odlične i kao izvor kalija, koji je pak nužan u regulaciji krvnog tlaka. Uz to, ako su rasle na svjetlu ili ste ih nakon vađenja iz zemlje ostavili na suncu, izvrstan su izvor D vitamina D ključnog za zdravlje kostiju, srca, imunološki sustav, pa čak i raspoloženje.

Foto: Shutterstock

Bogati okus i mesnata tekstura čini ih popularnom alternativom mesu, s tim više jer su pune proteina i sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, a bogate su i željezom, fosforom, kalijem i mnogim elementima u tragovima.

Uz sve navedeno, gljive spadaju i u sve popularniju biljnu podskupinu takozvanih adaptogena. Riječ je o takozvanim 'super-biljkama koje pomažu u bržem fizičkom oporavku, ali i štite od stresa. Osim toga, adaptogeni potencijalno pomažu i imunološkim funkcijama,  poremećajima raspoloženja (npr. anksioznosti), pa čak djeluju i kao stimulansi koju popravljaju tjelesnu izdržljivost.

Osušene odnosno dehidrirane gljive dugo se već koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini, ali novi ih je interes Zapada uveo i u svijet wellnessa. Neke su tvrtke zato sušene gljive počele stavljati u sve što nude, od kave do juhe, a premda istraživanja za sad obećavaju, tek se treba dokazati koliki će im biti utjecaj na izdržljivost organizma, bolji rad mozga ili jačanje imuniteta.

Znate li čemu služi zaštitni čep na ulju? Ovaj video postao je viralni hit!

.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije