simptom zdravstvenog problema

Stručnjaci za pse upozorili: Ovog ljeta pripazite na ovo ponašanje!

Shutterstock
18.06.2024.
u 16:30

Vlasnici pasa trebali bi paziti na ovo ponašanje jer može ukazivati na ozbiljne probleme

S obzirom sve više temperature i lijepo vrijeme, mnogi će provoditi vrijeme vani zajedno sa svojim psima. No, savjetnici za pseću dijetu u PetLab Co pozivaju vlasnike da pripaze na jedno posebno ponašanje koje se vrlo lako može promašiti, piše Mirror. 

Vjerovali ili ne, ovo ponašanje je - žvakanje trave. Dok povremena ili mala konzumacija trave nije razlog za brigu, pretjerano jedenje trave može biti simptom temeljnog zdravstvenog problema.

VEZANI ČLANCI:

"Većina vlasnika to ne zna, ali jedenje trave je uobičajeno ponašanje kod pasa s lošim zdravljem crijeva", objasnio je glasnogovornik PetLaba na TikToku (@petlabco). "Ako ih koža svrbi i ližu šape, onda bi čudna potreba vašeg psa za jedenjem trave mogla biti instinktivno ponašanje u pokušaju borbe protiv loših bakterija iza njihovog svrbeža."

Znanstvenici su 2008. godine ustanovili da je jedenje biljaka relativno normalno ponašanje i među psima, vukovima i drugim divljim životinjama. Zapravo, njihova je anketa pokazala da je 79% vlasnika kućnih ljubimaca primijetilo da njihovi psići to rade. Međutim, prema bolnici za životinje Berthoud, psi također pojačano grickaju travu kada osjete nelagodu u želucu ili su bolesni. Iznenađujuće, trava često ima više vlakana od mahunarki, pa njezino jedenje pomaže u smirivanju želuca snižavanjem pH vrijednosti.

@petlabco Nobody ever thinks grass eating stems from here 🤯 #doghealthcare #doghealthtip #dogadvice ♬ Minimalist simple bossa nova guitar performance - C_O

“Neki će psi jesti i travu jer im nešto nedostaje u prehrani”, također kažu stručnjaci. “To znači da pas ne dobiva dovoljno vitamina i minerala u prehrani. Ovo se može dogoditi kada psi imaju neko zdravstveno stanje ili ne jedu kvalitetnu pseću hranu. Ako ste zabrinuti da vašem psu možda nešto nedostaje u prehrani, onda je dobra ideja da se posavjetujete sa svojim veterinarom."

Kako bi se napravila razlika između normalnih i zabrinjavajućih navika, stručnjaci stoga savjetuju da obratite pažnju na neka druga ključna upozorenja koja mogu pratiti konzumiranje trave. To uključuje nevoljkost jedenja određene hrane - potencijalno izazivajući određene nedostatke u prehrani - ili čak često povraćanje i proljev. Osim toga, također je važno biti oprezan s kemikalijama koje se koriste na travi, budući da su pesticidi vrlo otrovni za pse.

"Vlasnici kućnih ljubimaca trebali bi pratiti unos trave kod svojih pasa i biti svjesni bilo kakvog neobičnog ponašanja ili simptoma koji bi mogli ukazivati ​​na temeljni zdravstveni problem", dodaju iz bolnice. 

Recept za pseći sladoled:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije