Za staničnu energiju

Stručnjak tvrdi: 'Ovaj suplement trebali bi uzimati svi stariji od 40 godina'

Shutterstock
11.09.2024.
u 16:30

Koenzim Q10 je čest sastojak u mnogim proizvodima za njegu kože protiv starenja. Jedan je od najmoćnijih antioksidansa koji su danas dostupni.

Ljekarnik Shabir Daya, tvorac brenda suplemenata DoSe i suosnivač britanske tvrtke za zdravlje i ljepotu Victoria Health, za Glamour je ispričao sve što morate znati o koenzimu Q10. Koenzim Q10 (CoQ10) je antioksidans koji se prirodno nalazi u svakoj stanici našeg tijela. "To je jedan od spojeva odgovoran za proizvodnju energije potrebne za rast i održavanje tijela," kaže Daya. CoQ10 pomaže stanicama da reagiraju. "U našem tijelu, zajedno s magnezijem, koristi se za proizvodnju adenozin trifosfata (ATP), molekule koja našim stanicama pruža energiju potrebnu za kemijske reakcije, popravak, rast i druge procese," objašnjava Daya. Također je snažan antioksidans jer štiti stanice od slobodnih radikala koji oštećuju našu genetsku građu.

Najveće koncentracije prirodnog CoQ10 nalaze se u srcu, jetri, bubrezima i gušterači – ove žlijezde imaju velike energetske potrebe i zato im je potrebno više CoQ10. Koenzim Q10 također podržava pravilno funkcioniranje mišića, vjerojatno zbog svojih blago razrjeđujućih svojstava koja poboljšavaju cirkulaciju i oksigenaciju svih tkiva u tijelu. Na kraju, CoQ10 je važan za kožu, najveći organ našeg tijela. Kako Daya ističe, "pomaže održavanju zdravog rasta stanica u koži, može je zaštititi od slobodnih radikala i štiti kožu od fotostarenja uzrokovanog UV zrakama." CoQ10 može olakšati migrene, može spriječiti bolesti srca povećanjem proizvodnje energije potrebne za rad srca, može zaštititi od neurodegenerativnih bolesti, zbog zaštitnog djelovanja protiv slobodnih radikala na živčani sustav i mozak, može pomoći sportašima jer pomaže u borbi protiv umora i smanjuje bolove u mišićima, ublažiti bolesti desni, pomoći plodnosti, pomoći u prevenciji određenih vrsta raka. Ali postoje i neke kontraindikacije za CoQ10. U visokim dozama (više od 100 mg dnevno) može uzrokovati mučninu i proljev, nije preporučljivo tijekom trudnoće i dojenja i može ometati djelovanje nekih lijekova.

Naše tijelo prirodno proizvodi CoQ10, ali naša sposobnost proizvodnje ove tvari, kao i mnogih drugih spojeva, smanjuje se s godinama. Iako CoQ10 možemo unijeti u organizam putem hrane poput mesa i ribe, količina u tijelu s godinama značajno opada – toliko da, kada dosegnete 40 godina, imate prosječno upola manje razine CoQ10 nego dok ste bili mladi. Uzimanje dodatka CoQ10 može biti korisno kako starimo, osobito ako smo skloni određenim zdravstvenim stanjima poput bolesti srca, dijabetesa, određenih vrsta raka i neurodegenerativnih bolesti. Prije uzimanja, razgovarajte s liječnikom kako biste bili sigurni da je to ispravno za vas. "Iako nema izravan učinak na kolesterol, preporučujem dodatak ubikinola (aktivni oblik CoQ10) osobama koje uzimaju statine, jer oni smanjuju razinu CoQ10 i često uzrokuju bolove u mišićima," kaže Daya. "Također ga preporučujem svima iznad 40 godina, onima s niskom razinom energije te svima koji žele održati zdravu kožu i zaštititi je od preranog starenja, jer CoQ10 štiti od oksidativnih oštećenja." CoQ10 se također često propisuje osobama s zatajenjem srca, visokim krvnim tlakom, bolestima desni, Parkinsonovom bolešću, infekcijama krvi, određenim bolestima mišića i HIV infekcijom, jer mogu imati niže razine CoQ10.

Znate li pravilno čuvati svoje namirnice? Neke biste trebali oprati octom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije