Vrlo je česta zabluda da se sve hranjive tvari nalaze u kori krumpira. Međutim, nije tako, tvrdi nutricionistica Constance Brown-Riggs.
– Više od pola hranjivih sastojaka nalazi se u samom krumpiru, objašnjava Brown-Riggs za portal Real Simple.
Pogledajte što je sve bitno u borbi protiv celulita:
Prema Brown-Riggs, jedina hranjiva tvar koju odbacujemo guljenjem krumpira su vlakna, ali riječ je o samo jednom gramu.
– Neoguljeni krumpir srednje veličine sadrži 2 grama vlakna, dok oguljeni sadrži 1 gram vlakna. Iako u kori ima kalija i vitamina C, guljenjem se gubi zanemariva količina ovih sastojaka. Neoguljeni krumpir srednje veličine sadrži 620 miligrama kalija i 27 miligrama vitamina C, a guljenje kože smanjuje to za otprilike 150 miligrama kalija i 405 miligrama vitamina C, objašnjava.
Sadržaj vrijednih sastojaka razlikuje se ovisno o sorti krumpira, ali ovo je namirnica koja zaslužuje više pozornosti nego što je dobiva. Većina ljudi ne zna da je krumpir visokokvalitetno povrće puno ugljikohidrata i hranjivih tvari. Prema podacima istraživanja objavljenog u časopisu Journal of The Academy of Nutrition and Dietetics, krumpir daje više hranjivih sastojaka, uključujući kalij, vlakna, bjelančevine, vitamine E i C, kalcij, željezo i magnezij, nego većina drugog povrća. No je li zdraviji oguljen ili neoguljen krumpir?
Oguljeni krumpir je odličan, a neoguljen krumpir samo je malo bolji. Najvažnije je paziti na način pripreme krumpira jer ona mijenja namirnicu. Brown-Riggs preporučuje pečenje u pećnici, na roštilju i kuhanje. Ako volite hrskave krumpiriće, umjesto da ih pečete na ulju, pokušajte ih peći u fritezi na zrak. Kuhane krumpire možete dodati zelenoj salati ili dodati u vegetarijanski sendvič.
Dariju multipla skleroza nije spriječila da prehoda hodočašće od 600 km:
U ovom tekstu se uopce nespominje biber, ko je tu lud?