Nutricionistkinja Betty Gold kaže kako često online naiđe na savjete o podgrijavanju riže, iako riža ne pripada namirnicama koje bi se trebale ponovno grijati.
– Podgrijana riža, ako se na pogrešan način podgrijava, može razviti bakteriju Bacillus cereus koja prouzročuje trovanje hranom – kaže ona, no napominje da postoje načini na koje rižu možete ugrijati, a da ostane sigurna za jelo.
Najvažnije ju je, objasnila je, odmah nakon kuhanja dobro ohladiti, jer se bakterije neće imati prilike razviti ako riža ne stoji predugo topla.
– Da biste smanjili šanse za razvoj bakterija, rižu ohladite tako da je podijelite u plitke posude za hranu s poklopcem – savjetuje i napominje da nikako rižu ni drugu hranu ne ostavljate vruću dulje od sat vremena.
Hrana koja je štetna, a mislili smo drukčije
Osim toga, savjetuje, skuhanu rižu uvijek čuvajte u hladnjaku, na temperaturi od 4°C stupnja ili nižoj, a ako ste je dulje od sva sata ostavili vani, bacite je.
Koliko dugo možemo čuvati skuhanu rižu?
Prema preporukama američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), skuhana riža u hladnjaku može biti maksimalno tri do četiri dana.
a u zamrzivaču tri do četiri mjeseca.
Kako sigurno ugrijati ostatke riže?
Grijanje ostataka skuhane riže u mikrovalnoj pećnici:
Skinite poklopac s posude s rižom. Na svaku šalicu riže dodajte 1 do 2 žlice vode. Poklopac lagano vratite da se riža ponovo napari. Grijte u mikrovalnoj 3 do 4 minute.
Poslužite odmah.
Grijanje ostataka skuhane riže na pari:
Rižu iz posude prebacite u lonac u koji ste stavili 1 do 2 žlice maslaca ili ulja.
Dodajte 1 do 2 žlice vode na svaku šalicu riže i ostavite da lagano kuha. Držite poklopac na loncu.
Povremeno promiješajte. Nakon što voda proključa, riža je ugrijana. Poslužite odmah dok je vruća.
Prženje ostataka skuhane riže na tavi ili u woku:
Prebacite rižu u wok ili u tavu s uljem i stalno miješajte na umjerenoj vatri. Vilicom 'razbijte' sve nakupine i pripazite da je svu ravnomjerno ugrijete. Poslužite odmah vruće.
Kako podgrijati smrznute ostatke riže?
Ako ste je nakon kuhanja zamrznuli, jednostavno uklonite poklopac posude i poškropite je s 1 do 2 žlice vode po šalici riže. Posudu prekrijte vlažnim papirnatim ručnikom i stavite u mikrovalnu pećnicu na visoku temperaturu 1 do 3 minute (ovisno o veličini porcije). Izvadite i lagano pritisnite vilicom pa vratite u mikrovalnu.
Ostavite da odstoji dvije minute da se ponovno napuhne prije posluživanja, savjetuje nutricionistkinja za Real Simple.
Muškarac promovira vježbe za jaču vilicu, liječnici se ne slažu