dobar savjet

Kako se pravilno priprema sushi riža naučili smo u Takenoku, a imamo i super recepte za sushi

Sandra Šimunović/Pixsell
04.02.2021.
u 07:00

U restoran poznat po tome što je japansku kuhinju "ugradio" u gastronomiju glavnoga grada, i to na najvišoj razini, svratili smo po nekoliko korisnih savjeta. Mogli bi vam pomoći da svojim sushijem u "kućnoj radinosti" oduševite sretnike koji će ga degustirati.

Za vrhunski sushi potrebne su svježe i kvalitetne namirnice, ali ništa ne može popraviti ovo obožavano jelo ako ste koristili pogrešno pripremljenu rižu. Štoviše, sushi riža najvažniji je dio svake sushi rolice, a toga su itekako svjesni sushi majstori koji godinama usavršavaju tehniku njezine pripreme. Kako je pravilno pripremiti, saznali smo u restoranu Takenoko.

Riža za sushi kuha se tako da se najprije skuha japanska riža kratkog zrna. Napravi se sushi ocat od pola litre rižina octa, 320 grama šećera i 120 grama soli. Izmiješa se dok se ne rastope šećer i sol. Na jednu litru kuhane riže umiješajte 170 ml sushi octa i pokrijte vlažnom krpom te pustite da odstoji oko deset minuta, objasnili su nam tehniku u restoranu Takenoko.

Da ne bi sve završilo samo na riži, usput smo "užicali" i nekoliko recepata od kojih odmah rastu zazubice. Glavna zvijezda - tuna!

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Tuna Kakuni

Sastojci:

100-150 g tune

soja (količina po želji)

sake (količina po želji)

mirin (količina po želji)

šećer (količina po želji)

50 g sushi vasabija

100 ml rižina octa

80 g majoneze

100 g vrhnja

sol

malo dashija

100-150 g mladog špinata

1/4 manga

malo daikona

Priprema:

Svježu tunu narežite na kockice 2x2 cm i kuhajte u marinadi od soje, sakea i mirina uz dodatak šećera. Pokrijte i smanjite vatru, nemojte miješati već samo lagano protresite da tuna zadrži svoj oblik. Ohladite. Dresing za salatu napravite u posebnoj zdjelici u kojoj promiješajte 50 g sushi vasabija, 100 ml rižina octa, 80 g majoneze, 100 g vrhnja, malo soli i dashija. Za podlogu tuni koristite mango rezan julienne tehnikom, daikon i listove mladog špinata, koje ćete začiniti dresingom. Na tu podlogu stavite tunu, na tunu složite prženu kataifi tjesteninu i sušeni japanski bosiljak. 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Tuna Sashimi i sushi

Sastojci:

100 g tune

wakama alge

daikon

marinirani đumbir

vasabi

200 g riže

nori alga

2-3 kriške avokada

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Sashimi

Za sashimi tunu najvažnije je da je tuna svježa i dobro rashlađena. Reže se oštrim nožem (profesinalni chefovi režu yanagibo nožem). Za podlogu sashimiju stavite wakame alge i daikon narezan tehnikom julienne. Oštrim nožem svježe povrće režite na duljinu 6-7 cm i debljine 2 mm. Zatim kriške slažite jednu na drugu te opet režite po dužini na tanke jednake štapiće širine 1-2 mm. Uz sashimi poslužite marinirani đumbir i vasabi.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Nigiri

Na filet tune prstom razmažite malo vasabija i položite ga na oblikovanu kuglicu riže tako da je površina tune s vasabijem s donje strane fileta.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Hosomaki

Na nori algu rasporedite rižu, zatim prstom stavite malo vasabija i na kraju posložite tunu te zarolajte s podloškom od bambusa. Gotovu rolicu narežite na šest jednakih dijelova.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Uramaki

Postupak je sličan kao i kod hosomakija, no razlika je u tome što, kad rasporedimo rižu na nori algu, algu okrenemo tako da je riža s vanjske strane, a na unutarnju stranu slaže se najprije vasabi, nakon toga tuna i avokado, potom se zarola, umoči u prženi sezam i reže također na šest dijelova. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije