Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINJAVAJUĆE

Sve više mladih žena zbog svakodnevnog stresa gubi kosu

kosa
Arhiva Večernjeg lista
14.09.2010.
u 14:07

Žene imaju sve stresnije živote i pod pritiskom su koji prije nije postojao.

Uvriježeno je mišljenje kako gubitak kose pogađa samo muškarce i žene u menopauzi, no koliko je u tome istine? Više od trećine žena u dobi od 25 do 35 godina pati zbog gubitka kose, a među njima su i neke slavne osobe poput bivše supruge Tigera Woodsa Elin Nordegren. Glavni je krivac kao i za gotovo sve moderne boljke – stres.

– Žene imaju sve stresnije živote, pod pritiskom su koji prije jednostavno nije postojao – objašnjava doktor Bessam Fario i dodaje da danas žena mora održavati uspješnu karijeru, a pri tome ispunjavati i svoju ulogu žene, majke i kućanice. Tijelo na stres reagira stvaranjem više slobodnih radikala, koji među ostalim mogu oštetiti i kosu, ali i dovesti do nagla ispadanja.

Osim stresa, i razne dijete za mršavljenje, niska razina željeza u krvi, promjene hormona nakon porođaja i određeni lijekovi također doprinose ispadanju kose. Određenu ulogu naravno imaju i genetske predispozicije –  ako je vaša majka imala tanku kosu, vrlo je velika vjerojatnost da ćete je imati i vi. Dodatni je problem što gubitak kose može imati ozbiljne negativne emotivne učinke.

– U našoj je kulturi kosa odraz ženstvenosti i seksualne privlačnosti – objašnjava psiholog Linda Papadopoulos i dodaje kako u društvu koje naglašava izgled on često postaje jedan od najvažnijih čimbenika samopouzdanja.

Dnevno izgubimo između 50 i 100 vlasi, a kad primijetimo da kosa previše ispada i to dulje od mjesec dana, vrijeme je za promjenu šampona ili načina četkanja kose, tvrdi guru za kosu Philip K. Kingsley dodajući da nije na odmet ni unijeti promjene u prehranu.

– Kosa je građena od proteina pa ponekad može biti dovoljno povećati unos mesa, ribe i jaja – zaključuje Kingsley.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
15:04 14.09.2010.

Kvalitena kosa se ne gubi prije menopauze. Iz iskustva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije