Mi vam donosimo recept koji se čini kao jako dobar kompromis za kućnu upotrebu jer se ne kuha satima, a ipak sadrži puno krasnih aroma zbog kojjih ovo jelo i obožavamo. A tajni sastojak dobrog bolognesa su svježe namirnice, kaže Tatjana Miletić, s njima ćete dobiti onaj jedinstveni okus koji podsjeća na original.
Špageti bolognese
Sastojci:
- 4 žlice maslinova ulja
- 250 g mljevenog svinjskog mesa
- 250 g mljevenog junećeg mesa, još bolje ako nađete govedinu, biftek će biti idealan
- 1 srednji crveni luk
- komadić celera, oko 30 g
- 2 manje mrkve
- 150 ml crnog vina
- 4-5 žlica pirea od rajčice
- 200 ml goveđeg temeljca
- grančica ružmarina
- 4-5 listova lovora
- sol
- papar
- 1 pakiranje špageta ili još bolje – domaće tagliatelle uz koje će se umak lijepo primiti
- parmezan za posipavanje
Priprema:
U zagrijano maslinovo ulje dodajte meso i dobro ga razrahlite (zamolite mesara da vam meso samelje 2 puta) i pržite desetak minuta, odnosno dok sva voda iz njega ne ispari. Dodajte vino. Kažu profesionalni kuhari da za kuhanje treba koristiti dobro vino, baš ono koje biste i popili uz to jelo. Potom dodajte luk, mrkvu i celer. Ukoliko volite osjetiti komadiće povrća sitno ih nasjeckajte ili krupno naribajte. Ako se povrće ne smije osjetiti u jelu (ima i takvih zahtjeva u obitelji) onda ga jednostavno propasirajte. Sjedinite ga s mesom, posolite, popaprite i krčkajte oko 5 minuta. Zatim dodajte ružmarin, lovor i pasiranu rajčicu, promiješajte i opet sve zajedno krčkajte 5 minuta. Dodajte temeljac. Ukoliko nemate svježe napravljeni temeljac, možet se poslužiti kockom za juhu, ali zapamtite što smo gore napisali o savršenim okusima i aromama. Kuhajte sve zajedno minimalno sat vremena na tihoj vatri, kako bi se svi okusi i mirisi što bolje sjedinili. Pred kraj kuhanja ragua, u širokoj i dubokoj posudi zagrijte vodu s malo soli i kad prokuha dodajte tjesteninu. Skuhajte ju al dente. Kuhanu tjesteninu samo ubacite u gotov ragu, dobro promiješajte, prebacite na tanjur i pospite svježe ribanim parmezanom.
Bolonese se priprema ne sa Tagliatelama već s špagetima. 1 kg špageta -5 litara vode i 4 male žličice pune s vrhom soli. Kada su skuhane ocjedite vodu i pretresite ih u zdjelu i preko njih prelijte umak Bolonjese, ii promješajte. Servirajte vruće i svatko sebi dodaje ribani Parmezan.