Recept je osnovni za tjesteninu, na svako jaje 100 g glatkog brašna. Može i malo više ili manje brašna, ovisi o tome koliko je suho, koliko će upiti vode... Ideju za obojanu tjesteninu dala nam je blogerica Marija Herjavić Jerkić na svom Instagram profilu.
Domaća tjestenina s ciklom i špinatom
Sastojci:
3 jaja
300 g glatkog brašna, krenite s mrvicu manjom količinom pa po potrebi dodajte još
prah dehidriranog špinata/cikle (količina do željene jačine)
Priprema:
Brašnu odmah dodajte prah cikle/špinata. Na količinu od 3 jaja i nešto manje od 300 g brašna dodajte punu jušnu žlicu želite li ovako jaku i intenzivnu boju. Vilicom povežite sastojke, malo utisnite rukom, da dobijete malo neuglednu, ali povezanu smjesu. Imate li stroj za tjesteninu ne morate mijesim rukama do lijepe i glatke smjese, već odmah podijelite tijesto na manje komade i provlačite kroz stroj za tjesteninu, na najvećoj širini. Zatim tijesto presavijte i ponavljajte postupak dok ne dobijete glatko tijesto. Ponavljajte sa cijelom količinom tijesta. Razvaljano tijesto tijekom rada stavljajte na neku tkaninu/stolnjak. Komad po komad postupno valjajte sve tanje i režite na željenu dužinu. Na kraju izrežite željeni oblik tijesta. Ne morate čekati da se tijesto osuši prije rezanja. Dovoljno je da se prosuši onoliko vremena koliko je potrebno da razvaljate ostale komade. Pazite samo da razrezano ne bude nabijeno i spojeno, da se ne zaljepi jedno za drugo. Svako toliko, dok se gotovo tijesto suši na tkanini malo ga protresite prstima. Tijesto možete odmah kuhati, a ukoliko ga želite sačuvati treba biti potpuno suho prije spremanja u zatvorenu posudu kako se ne bi pokvarilo.