Za njih kažu da imaju neograničen "kredit" druženja s alkoholom, u slađim, ali i nešto žešćim kombinacijama.
No tu su i kombinacije s čokoladom u pralinama koje su stekle svjetsku stavu.
Trešnje i višnje su voće čija sezona traje od prelaza svibnja u lipanj pa do početka srpnja. Zriju skupljajući sunčevu toplinu, a gurmane će oduševiti u slanim i slatkim jelima.
Sjajno ljetno voće pravi je mali crveni dragulj. Boja kožice trešanja može varirati od nježnožućkaste do dubokih crvenih tonova rubina i boje burgundca. Trešnje i višnje gurmani dijele, nevezano za sorte, na slatke, koje se ''zoblju'' svježe ili upotrebljavaju u štrudlama, pitama, biskvitima i one kiselkastije koje su sjajne za kuhanje, umake uz divljač, tamna mesa ili perad. Iako se čini da nemaju poveznica, sjajno podižu svako mesno jelo, a dobro se ''ljube'' i sa svježom ribom, npr. lososom.
Voćne juhe kod nas su vrlo skromno zastupljene na meniju, no trešnja je u njima kraljica arome, a ne zaostaje ni kiselija tamnoputa višnja.
Da je riječ o voću koje je blagotvorno za zdravlje, govori podatak da su ih prije tri tisuće godina na Dalekom istoku uzgajali neposredno uz domove, a od starih Egipćana i Grka preuzeli su ih i po cijeloj Europi proširili Rimljani.
Trešnje obiluju antioksidantima i voće su koje vraća energiju i pomlađuje. No ne miješajte ih s gaziranim pićima
Mirela Marić, mr. nutricionizma
O popularnosti trešnje govori čak i podatak da ju je kao alibi upotrijebio i Napoleon Bonaparte. Naime, car je u izgnanstvu na Elbi zatečen u ljubovanju s mladom otočankom, a kao izgovor za tada skandaloznu činjenicu da su bili sami ispalio je da su – brali trešnje. U tome ne bi bilo ništa čudno da te davne 1814. godine na Elbi nije bilo nijednog jedinog stabla trešnje.
Trešnje i višnje u međuvremenu su našle primjenu u gastronomiji. Delicija su čak i kada ih se jednostavno umoči u rastopljenu čokoladu, a kada se iz njih očistite koštice i kada ih se usitni u pire, idealne su za pripremu sorbeta, sladoleda, pjenica i umaka. Koriste se same, ali i u kombinaciji s drugim voćem, a posebno uz čokoladne i kreme od vanilije. I trešnje i višnje imaju, dakako, sjajna nutritivna svojstva jer su bogate flavonoidima, prirodnim protuupalnim supstancijama. Uz to ublažavaju simptome alergija i astme te jačaju kolagen, vezivna tkiva, hrskavice i tetive. Dakle, ukusno s korisnim.
Trešnje se ne jedu prije ručka. Ako je riječ o mesnom obroku, dogodit će se lužnata reakcija koja usporava izlučivanje probavnih sokova, ali trebalo bi ih jesti što više kako bi se snizila razina LDL kolesterola u krvi.
>>Ovu jednostavnu kremu od jagoda htjet ćete pripremiti već danas
>>Voće za zdravlje, ljepotu i ljubav. Jagode treba probati i u salatama i rižotima
"tresnje pomladjuju" -citaj: Konzum ima viska tresanja na skladistu !!