Zeleno lisnato povrće, tuna, kamenice, sir, sladoled, rajčice, bobičasto voće, klice, krumpiri i jaja - najrizičnije su namirnice kad je trovanje hranom posrijedi. Nova američka studija provedena u suradnji s FDA (Food and Drug Administration) iznjedrila je listu s deset najrizičnijih namirnica.
Teški metali
Te se potencijalno opasne namirnice, prenosi Food Business News, povezuje s čak 40 posto zabilježenih slučajeva trovanja hranom u SAD-u. Na objavljenu listu pobunile su se mnoge američke prehrambene kompanije. Međutim, nutricionistima nije nelogičan sastav liste.
Iz zelenoga lisnatog povrća prijeti kemija kojom su tretirani, ponajprije pesticidi. - Špinat je, primjerice, pun nitrata koji se pretvaraju i nitrite, a oni mogu proizvesti nitrozamine. To mogu postati kancerogeni spojevi ako se već kuhani špinat podgrijava ili dugo stoji, valja ga brzo nakon branja pripremiti.
Toksičan može postati pri podgrijavanju i krumpir, a opasnost prijeti i iz zelenog krumpira koji klija i tako oslobađa solanin, a on potiče razgradnju naših bjelančevina - navodi nutricionistica dr. Donatella Verbanac, medicinska biokemičarka.
Objašnjava i da tuna može uzrokovati trovanje teškim metalima ako more nije jako čisto te da iz nje kao plave ribe prijete histamini ako se neadekvatno skladišti.
Kamenice se jedu sirove, a lako se u njima mogu smjestiti bakterije. Sir je rizičan zbog hormona koji su u mlijeko prispjeli tretiranjem goveda, ali to se, za razliku od SAD-a, u Hrvatskoj ne primjenjuje pa i ne bi trebalo biti takve opasnosti, ističe dr. Verbanac. U sladoledu prijeti salmoneloza, baš kao i kod nas, a slično je i s jajima u slučaju da nisu dovoljno svježa.
Zadana karenca
Rajčica, bobičasto voće i klice potencijalno su opasne ako su tretirane pesticidima, a da pri tome nije poštovana karenca te u slučaju lošeg konzerviranja.
dobro,pa sta da jedem...sta nije opasno?