'Naturistički rajevi'

U ovom muzeju potiče se gledanje izložba bez odjeće: 'Ostanite samo u cipelama i ogolite se'

shutterstock
29.08.2024.
u 15:30

ako nije obavezno biti bez odjeće, biti potpuno obučen za vrijeme ovih specijalnih sati može biti smatrano neobičnim.

Aktovi su u središtu najnovije izložbe u Muzeju europskih i mediteranskih civilizacija u Marseilleu, i to na neuobičajen način - posjetitelji su pozvani da gledaju umjetnine samo u cipelama, odnosno goli, izvještava Guardian. Muzej Mucem organizira ovu jedinstvenu izložbu kao dio suradnje s Francuskom federacijom naturista, nudeći jedanput mjesečno specijalne večeri kada je muzej zatvoren za širu publiku. 

Eric Stefanut iz francuske naturističke organizacije FFN naglašava da je obaveza nošenja obuće mjera opreza kako bi se spriječilo oštećenje parketa, iako sama ideja o golom posjetu ne predstavlja problem.

VEZANI ČLANCI: 

Izložba, poznata pod nazivom ‘Naturistički rajevi’, uključuje 600 djela - fotografija, filmova, časopisa, slika, skulptura i drugih umjetničkih prikaza iz naturističkih zajednica te javnih i privatnih zbirki iz Francuske i Švicarske. Prema informacijama muzeja, Francuska je svjetski lider u naturističkom turizmu zahvaljujući svojoj umjerenoj klimi i tri mora, što je omogućilo razvoj naturističkih zajednica koje su rijetke u ostatku Europe.

Muzej ističe da je moderna strast prema golotinji u prirodi povezana s trendovima zdravog života, vegetarijanstva, prirodnih terapija, meditacije i joge na otvorenom, te odbacivanjem društvenih normi koje opterećuju tijelo. Kieren Parker-Hall i Alex Parry, koji su bili među 80 golih posjetitelja izložbe, smatraju da je ovaj doživljaj ‘jedinstvena prilika u životu’, s obzirom na to da u Engleskoj takvi naturistički događaji nisu uobičajeni.

VEZANI ČLANCI: 

Bruno Saurez, voditelj naturističke udruge u Marseilleu, objašnjava da je naturizam u Europi započeo u Švicarskoj i Njemačkoj u 19. stoljeću, a prva naturistička grupa u Francuskoj osnovana je 1930. godine u Provansi. Marseille je poznat po brojnim naturističkim centrima zahvaljujući svojoj mediteranskoj klimi.

Prema službenom izvoru Mucema, posjetitelji naturističke večeri trebaju biti goli kako bi se uskladili s temom izložbe. Iako nije obavezno biti bez odjeće, biti potpuno obučen za vrijeme ovih specijalnih sati može biti smatrano neobičnim.

Par nudista: 'Ljudi nam svašta govore, no nije nas briga, najradije bismo uvijek i svugdje bili goli'

Komentara 1

KU
kuramela
17:17 29.08.2024.

Svijet je bolestan, a lijeka je davno ponestalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije