Slastičarski savjeti

U samo 6 koraka do savršene meringe – čudesne slastičarske smjese od samo 2 sastojka

Shutterstock
23.09.2022.
u 10:11

Iako sadrži samo dva sastojka kod pripreme meringe bezbroj smo se puta "opekli", a ako meringa nije dobra i kolač je propao. Tri su različite vrste meringe, a mi se danas bavimo onom koja prekriva svima omiljeni tart s kremom od limuna i – naravno – meringom!

Zavodljivi vrhovi bijele, pahuljaste meringe kruna su slave obožavanih kolača koji su postali senzacija upravo zahvaljujući ovoj bijeloj divoti koja se priprema od samo 2 sastojka. Kad na stol iznesete kolač s meringom i najobičniji dan odmah postaje svečan. Slijedite ove jednostavne upute i budite spremni za uživanje u laganoj, prozračnoj i savršeno slatkoj senzaciji od bjelanjaka na vašem omiljenom kolaču! 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Korak 1: Odvojite bjelanjke

Za pripremu meringe koristite velika jaja. Odvojite bjelanjak od žumanjaka i stavite bjelanjke u veliku zdjelu. Ostavite ih da odstoje na sobnoj temperaturi 30 minuta. Bjelanjak na sobnoj temperaturi tijekom miksanja će bolje rasti od onog kojeg ste netom izvadili iz hladnjaka.

Korak 2: Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg

Dodajte 1 žličicu ekstrakta vanilije i ½ žličice vinskog praška za pecivo prije nego počnete tući bjelanjke. Dodavanje vinskog praška za pecivo pomaže u stabiliziranju strukture snijega od bjelanjaka. Bjelanjke tucite električnom miješalicom na srednjoj brzini dok ne dobijete snijeg s mekanim vrhovima koji će se saviti kad podignete metlice miksera. 

Korak 3: Postupno dodajte šećer

Dodajte  šećer, žlicu po žlicu, miksajući velikom brzinom. Šećer je potrebno dodavati postupno da biste dobili snijeg s čvrstim vrhovima koji stoje ravno. Prebrzo dodavanje šećera izbacit će zrak iz bjelanjaka i otežati postupak. Ako koristite ručni mikser pomičite ga po posudi kako biste ravnomjerno umutili svu smjesu.

Foto: Shutterstock

Korak 4: Istucite meringu do čvrstih, sjajnih vrhova

Nastavite tući velikom brzinom dok se šećer ne otopi i stvore se čvrsti, sjajni vrhovi. Kad podignete metlice, vrhovi trebaju stajati uspravno. Uzmite malo smjese i protrljajte je među prstima - treba biti posve glatka, ne smije se osjetiti niti jedno zrnce šećera u njoj. Miksajte dok se sav šećer ne otopi.

Korak 5: Rasporedite meringu preko nadjeva

Meringu brzo rasporedite po vrućem nadjevu od limuna. Raširite meringu do ruba tijesta kako biste ga zatvorili i spriječili da se stisne tijekom pečenja. Vrući nadjev pomaže da se meringa skuha s donje strane - tako ćete izbjeći stvaranje sloja vlage koji nastaje između meringe i nadjeva.

Korak 6: Uvijte vrhove meringue i ubacite kolač u pećnicu

Kako biste impresionirali goste svojim slastičarskim umijećem, poslužite se žlicom da biste na meringi napravili divan valoviti uzorak s uvinutim vrhovima. Ti vrhovi će tijekom pečenja malo posmeđiti, što ne samo da izgleda lijepo, već vašem kolaču dodaje nevjerojatnu slatku hrskavost. Pecite kolač prema uputama dok meringa ne porumeni. Ostavite ga da se hladi sat vremena na rešetki, a zatim u hladnjaku 5 do 6 sati prije posluživanja.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije