Sernissima

U Veneciji su odabrali Marie, a za anđela Martu Finotto

venezia
ventian carneval
22.01.2013.
u 13:19

“Festa delle Marie”, “Marijino" održava se drugi karnevalski vikend, 2. veljače. Djevojke predstavljaju nevjeste koje su 1039. godine oteli za slavlja, ni više ni manje nego istarski gusari

Nedvojbeno najelegantniji, najpoznatiji, najljepši, ali i najstariji karneval na svijetu – onaj venecijanski i ove godine ima svoju temu. Dok se Stara godina ispratila uz bijelu boju i krinke bez crteža, ovogodišnji karneval za temu ima upravo boje. No, karneval u Serenissimi nisu samo promenade maski od kojih zastaje dah nego i čitav niz događanja koja slijede u posljednjem karnevalskom tjednu koji u laguni okupi i do milijun posjetitelja.

Jedan od njih jest i izbor Venecijanki za “Festa delle Marie”, “Marijino slavlje”, “Volo del Angelo” – “Let anđela”, natjecanja koja se održavaju drugi karnevalski vikend. “Marijino slavlje” održat će se 2. veljače, na Svijećnicu, dan kada se blagoslivlju mladi, a za tu priliku bira se 12 djevojaka, sve redom Venecijanke, koje će u mimohodu koji se održava na Trgu sv. Marka predstavljati najljepše i najsiromašnije nevjeste koje su nekada venecijanske patricijske obitelji darivale mirazom, a nakit i vrijednosti posuđivao im je i sam dužd iz svoje riznice. Slavlje se nekada održavalo u Duždevoj palači i trajalo je devet dana, a sve na trošak venecijanskog plemstva. Djevojke predstavljaju nevjeste koje su 1039. godine oteli za slavlja, ni više ni manje nego istarski gusari. Venecijanci su se, pa čak i tadašnji dužd Pietro III Candian, dali u potjeru, sustigli gusare i izbavili nevjeste. Dakako, i duždeve dragulje, a Svijećnica se otad naziva “Festa delle Marie”. I ove godine odabrano je 12 Marija i osam pratilja među nekoliko stotina kandidatkinja, Posljednjih godina kriteriji više nisu tako visoki s obzirom na to da u Veneziji živi uglavnom starije stanovništvo, pa su se na izbor prijavljivale sve Talijanke. “Let anđela” održava se isti dan, a anđela utjelovljuje neka od poznatih Talijanki.

Ove godine za tu važnu ulogu odabrana je jedna od prošlogodišnjih Marija, Marta Finotto koju će spustiti s vrha zvonika na Trg sv. Marka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije