Medicinsko čudo

Uspješno sjedinili gensku i terapiju matičnim stanicama

helix
13.10.2011.
u 13:23

Otkriće britanskih znanstvenika moglo bi zamijeniti klasičnu transplantaciju jetre.

Britanski su znanstvenici prvi put u povijest ujedinili dva sveta grala medicinske znanosti – gensku i terapiju matičnim stanicama – javlja BBC News.

Studija provedena na tkivu pacijenta oboljelog od kronične ciroze jetre uspješno je ispravila mutaciju u matičnim stanicama pa bi tako u budućnosti pacijenti oboljeli od nasljednih bolesti mogli biti liječeni vlastitim stanicama. Ciroza jetre ubraja se među najučestalije genetske poremećaje, a od nje prosječno oboli jedan od 2000 Europljana. Nastaje zbog gomilanja proteina antitripsina u jetri i moguće ju je riješiti samo transplantacijom organa poslije čega su pacijenti osuđeni na doživotno uzimanje lijekova da bi se reducirala opasnost odbacivanja.

Istraživačka skupina Welcome Trust Sanger Instituta sa Sveučilišta u Cambridgea uspjela je najprije izdvojiti matične stanice iz kožnog tkiva, a zatim uz pomoć molekularnog skalpela ukloniti mutaciju, zamijeniti je zdravim kodom te tako ispraviti biološki defekt. Potom je matična stanica ''ubačena'' u stanice jetre gdje je nastavila uspješno funkcionirati. Kasnije su te iste stanice presađene u pokusne miševe gdje su u sljedećih šest tjedana pokazale učinkovitost.

Unatoč revolucionarnom uspjehu, istraživači upozoravaju da je potrebno provesti niz dodatnih sigurnosnih testova prije nego se formira standardna terapija. U ovom trenutku nije moguće koristiti matične stanice iz tkiva bolesnika s genetskim poremećajima jer one sadrže bolesni genetski kod.

Profesor David Lomas upozorio je na prednosti ovog postupka koji bi, ako se pokaže uspješnim, mogao zamijeniti klasičnu transplantaciju. – Tehnika koju smo koristili izuzetno je teška, ali u sebi nosi nemjerljiv potencijal – napominje Lomas te ističe da će vrijeme pokazati hoće li će ovo otkriće zaživjeti u vidu komercijalne terapije, pogotovo ako se u obzir uzmu potencijalno veliki troškovi takva pothvata.

Komentara 1

OB
-obrisani-
12:32 14.10.2011.

dobro receno. vidicemo oce li zaziviti u komercijalnoj terapiji. Jer bezveze su sva ta dostignuca i rjesenja kada se u praksi ne mogu koristiti. nije pozeljno ljeciti ako se nema profita. jednostavno smo osudjeni na propast. Moze se ljeciti onaj tko to moze platiti, a pozeljno je da sto duze placa i da ga se ni nemoze izljeciti jer je tako profit veci a nije pozeljno davati odgovarajuci ljek onome na kome bi to funkcioniralo jer u tom slucaju nema profita i mozda se za sitne pare neko izleci. Ma kamo mi to idemo? Nije ni cudo sto je cio sistem takav kakav je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?