Jedan od apsolutno najboljih jadranskih restorana nalazi se usred – Ljubljane, slovenskog glavnog grada. Poznat jednostavno kao JB (dži bi) po inicijalima vlasnika Janeza Bratovža, prepoznatljiv po znaku, stiliziranoj vilici koja sadrži te inicijale.
Najbolji je slovenski restoran; prvi i zasad jedini iz te zemlje koji je dospio na čuvenu San Pellegrinovu listu 100 najboljih restorana na svijetu (kod nas prva je to uspjela Daniela Kramarić sa svojim Plavim podrumom). Dobitnik je niza uglednih svjetskih priznanja, uz ostalo i dvaput po dvije Gault Millauove kapice, te 10. mjesta među europskim restoranima. JB je u središtu grada, blizu željezničkog kolodvora; uz chefa Bratovža u poslu su i supruga Ema kao menadžer, kći Nina sommelierka i sin Tomaž koji nastavlja očevu školu. Gospodin Janez pravi je umjetnik; njegova kulinarska filozofija temelji se na inovativnosti, maštovitosti, uvažavanju tradicije i kreativnom pristupu – kako kod uporabe namirnica tako i u oblikovanju hrane i prezentaciji. I sve to je neponovljiv doživljaj – njegova sirova tuna (isključivo ulovljena u Jadranu) najbolja je koju sam u životu kušao; škampi pak pravo su umjetničko djelo, vatromet okusa, nijansi, harmonije i izgleda na tanjuru. Vrijedi reći da na jelovniku nisu, naravno, samo jadranski, mediteranski specijaliteti na chefov način, kuhinja se temelji i na francuskoj, te na starim slovenskim receptima. I, jasno, na sezonskoj ponudi namirnica.
Restoran je vrlo ukusno i nenametljivo uređen, najkraće rečeno to je prostor za ljubitelje profinjenog ukusa. Osim uobičajenih ručkova i večera rado će ugostiti i poslovne i svečane skupove i događanja. Odlikuje se i najbogatijim slovenskim vinskim podrumom, sa stotinama etiketa.