zdravi gablec

Veganstvo je sve popularnije i vodeći je svjetski trend u posljednje dvije godine

Veganska hrana
Foto: Davor Puklavec/pixsell
1/5
03.11.2017.
u 23:17

Zelena avenija postala je mjesto za zdravi gablec

Sve više je onih koji razmišljaju o kvaliteti prehrane i njezinu utjecaju na zdravlje, a osjećaj lakoće nakon konzumacije obroka s namirnicama biljnog podrijetla poticaj je koji vodi promjenama u prehrani, ističe to Ivana Rukavina, savjetnica za vegansku prehranu i veganka koja je ujedno moderatorica najveće veganske zajednice u Hrvatskoj “Snaga bilja”.

Upravo zbog toga nastala je ideja da se ponuda vegetarijanske hrane proširi i izvan strogog centra, kako bi i stanovnici Novog Zagreba i okolice mogli uživati u svim benefitima zdravog, kvalitetnog, a ipak i cjenovno prihvatljivog obroka. Tako je krajem 2016. godine otvoren bistro “Zelena avenija”. U godinu dana postojanja postali su mjesto za “zdravi gablec” zaposlenika obližnjih firmi i korporacija, ali i svih onih koji svoj radni dan završavaju kuhanim obrokom. Česti gosti bistroa su i stranci koji nakon obilaska Muzeja suvremene umjetnosti svrate na vege obrok.

Kuharskom timu zbog sve veće potražnje ljetos se pridružila i sama Ivana. Ona je, kao kuharica, a u suradnji sa šeficom kuhinje Majom Obajdin, zadužena za osmišljavanje dnevnih menija i a la carte ponude.

– Dnevni meni pomno je osmišljen i nutritivno usklađen obrok od cjelovitih žitarica, mahunarki, kuhanog i sirovog povrća te kao takav zadovoljava sve nutritivne potrebe organizma, a ujedno okusom osvaja i najzahtjevnija nepca. Odnedavno nudimo samo jela temeljena na cjelovitim biljnim namirnicama. Uzevši u obzir etičku komponentu prehrane, odnosno nepravednu eksploataciju životinja i masovno uništenje okoliša, sadašnji je meni potpuno veganski – kaže Ivana Rukavina, kojoj je zadatak bio da ga prilagodi i sve većoj potražnji bezglutenskih obroka u kojima mogu uživati i osobe intolerantne na gluten.

Upravo etički razlozi bili su Ivanin kamen spoticanja koji ju je naveo na veganstvo i promjenu u načinu prehrane, a zdravstveni benefiti konzumacije cjelovitih biljnih namirnica dodana su vrijednost zbog koje više i ne razmišlja o mesu kao hrani. U želji da pridonese zajednici i podizanju svijesti o tome što se nalazi na našem tanjuru, osnovala je zajednicu “Snaga bilja”.

– Grupa danas broji gotovo 10.000 članova koji svakodnevno objavljuju slike i recepte svojih jela, pružaju podršku jedni drugima savjetima te se međusobno educiraju o benefitima veganske prehrane. Osim kuhanja, podučavam i pravilno kombiniranje namirnica i slažem individualne jelovnike, sukladno pojedinačnim slučajevima i potrebama. Biti biljno snažan podrazumijeva ne ubijati druga osjećajna bića za hranu, a znati da biljni svijet omogućava sve potrebne mikro i makronutrijente, što je dovoljan razlog za smanjenjem konzumacije životinjskih proizvoda – ističe ova mlada veganka.

Ivana smatra i kako se unatoč ustaljenim vjerovanjima i uvjerenjima o prehrani svijest polako budi, a o čemu svjedoče i konkretni podaci. Naime, prema Googleovim statistikama, veganstvo je vodeći svjetski trend u posljednje dvije godine!      

Pogledajte i koje namirnice svakodnevno koristitimo u kuhinji, a mogu biti itekako otrovne 

Veganska hrana
1/6

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije