Dama koja se usprotivila Napoleonu, nadmudrila konkurenciju, usavršila tehnologiju šampanjca i osvojila svijet pićem koje s pravom simbolizira klasu, luksuz, uživanje ... Barbe-Nicole Ponsardin zaslužna je za slavu žute etikete jednog od najboljih šampanjaca na svijetu – Veuve Clicquota. Ono što je u svijetu visoke mode Coco Chanel, to je u svijetu šampanjca madame Clicquot, žena koja je kao 27-godišnja udovica naslijedila vinograde i stvorila šampanjac o kojem se i nakon tri stoljeća priča i njime nazdravlja istom strašću. Madame Clicquot, napisao je u knjizi o njoj Tilar J. Mazzeo, rođena je 1777. godine u samom srcu Champagne, u gradu Reimsu. Potječe iz obitelji bogatih trgovaca tekstilom, a strast prema vinu i vinogradima dijelila je sa svojim suprugom Francoisom Clicquotom. No, ne zadugo... U 27. godini ostala je udovica i unatoč uvriježenom stavu da joj je mjesto u kući uz djecu te da bi se vinarstvom trebao baviti prvi muški rođak, udovica Clicquot odlučila je nastaviti ondje gdje je njezin suprug stao. Teško je reći da je madame bila vizionar, no uložila je sve što je imala i znala u šampanjac, tada daleko od popularnog vina i uspjela. Izgradila je šampanjsko carstvo, a o njezinim se mjehurićima glas pronio diljem svijeta. Prevrtanje boca, remuage, – kojim se riješio problem dugotrajnog uklanjanja taloga i gubitka puno vina unatoč kojem je šampanjac i dalje ostajao mutan – upravo je otkrila madame Clicquot. To joj je donijelo prednost, a tajnu je sačuvala cijelo desetljeće, taman dovoljno da nakon što je Napoleon abdicirao osvoji rusko tržište unatoč blokadi. Kada je ona konačno ukinuta, francuski dragulj među šampanjcima – Veuve Clicquot - već je bio hit u Rusiji, a potražnja za vinskom novotarijom koja škaklja i širi osmijeh nezamisliva.
Veuve Clicquot - Šampanjac koji je pokorio Napoleona
Ono što je Coco Chanel u svijetu mode, to je Barbe-Nicole Clicquot u svijetu vrhunskog šampanjca, i to više od tri stoljeća. Sinonim za luksuz i prestiž potpisuje prva dama šampanjerstva Barbe-Nicole Clicquot
Još nema komentara
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.