PROMO

Virtualno planiranje protetske terapije - CAD/CAM tehnologija

Zubna protetika
Foto: Thinkstock
29.01.2018.
u 10:00

Glavna prednost CAD/CAM tehnologije je visoka preciznost izrade nadomjestaka

U dentalnoj medicini postoji duga povijest razvoja i izrade različitih restaurativnih i protetskih nadomjestaka kojima je cilj nadoknaditi izgubljenu funkciju te održati oralno zdravlje pacijenta. Od samog početka izrade nadomjestaka težilo se povećanju preciznosti i točnosti izrade te smanjenju utrošenog vremena, tako da danas uz konvencionalnu izradu nadomjestaka u laboratoriju često se izrađuju nadomjesci pomoću CAD (Computer Aided Design) /CAM (Computer Aided Manufacturing) tehnologije. CAD (računalom potpomognuto oblikovanje)/CAM (računalom potpomognuta izrada) je tehnologija koja se temelji na računalnoj izradi nadomjestka s manjom ili bez potrebe za dentalnim tehničarem. Cilj ove tehnologije je skratiti vrijeme izrade protetskog rada i smanjiti mogućnost pogrešaka koje se mogu pojaviti tijekom laboratorijske izrade zbog njenih različitih faza rada kao i djelatnika koji u njoj sudjeluju.

Estetika i funkcija jednako su važni faktori u planiranju i rekonstrukciji zuba. Najnovija dostignuća u planiranju terapije i dijagnostičkih pristupa fiksne protetike u svrhu razumijevanja zahtjeva pacijenta provodi se danas i putem virtualnog planiranja terapije. Prednosti računalno vođenog planiranja proteske terapije su prikaz dizajniranja virtualnog predloška, direktna izradba mock up (dijagnostičko oponašanje konačnog rada) glodalicom gdje je naglasak na međusobnoj suradnji pacijenta, ordinacije i zubotehničkog laboratorija. Ispravan način komunikacije i savjetovanje pacijenta s estetskim problemima predstavlja jednu od najbitnijih faza terapije. Terapijski cilj u većini estetskih rehabilitacija definira se uz pomoć dijagnostičkih postupaka: analiza lica, fonetska analiza, analiza zubi i zubnog mesa, planiranje terapije pomoću RTG-a, fotografija, modela, informiranje pacijenta u smislu slijeda terapijskih postupaka, dijagnostičkim metodoma prikaza konačnog rezultata i važnost razgovora s pacijentima.

CAD/CAM tehnologija pojavila se 1980-tih godina i od onda se neprestano razvija. Ubrzani razvoj doveo nas je danas do optičkih skenera i glodalica koje nam omogućuju izradu nadomjestaka u samo jednoj posjeti. Osim jednostavnijeg i bržeg uzimanja otiska i oblikovanja nadomjestka, glavna prednost CAD/CAM tehnologije je visoka preciznost izrade nadomjestaka.

Ova minimalno invazivna tehnologija omogućava izradu najpreciznijih protetičkih nadomjestaka anatomskog oblika, veličine i estetike.

Također, spomenuti sustav omogućava pouzdan, precizan i brz pristup liječenju koji pridonosi poboljšanju iskustva pacijenata te olakšava rad doktorima dentalne medicine.

U dentalnoj medicini, CAD/CAM tehnologija koristi se prvenstveno da bi se pacijentima osigurala kvalitetna izrada nadomjestka uz minimalan utrošak vremena. Primjena ove tehnologije omogućava i pojednostavljen proces izrade nadomjestka, kako za pacijenta tako i za doktora dentalne medicine. Optički otisak smanjuje neugodnost za pacijenta i omogućava digitalni prijenos podatka čime nestaje mogućnost nastanka deformacija koje su moguće kod transporta tradicionalno uzetog otiska. Ovom tehnologijom izrađuju se veoma precizni nadomjestci, bilo da se radi o višečlanim mostovima, krunicama, inlejima, onlejima ili ljuskicama. Također, omogućena je izrada nadomjestaka visoke estetske vrijednosti zbog postizanja boljeg rubnog zatvaranja i onemogućavanja da se pigmenti infiltriraju u taj prostor tijekom vremena. Nadomjestci izrađeni na ovaj način su dugotrajniji što potvrđuju i brojne studije. Studija Sirone pokazuje da je nakon pet godina, 95–97% CEREC-ovih krunica i dalje neoštećeno dok je stupanj očuvanja inleja i onleja 90–95%, i nakon deset godina.

Implementacijom CAD/CAM tehnologije ne mogu se zamijeniti doktori dentalne medicine koji predstavljaju važnu kariku u ovom sustavu, pri čemu moraju biti izuzetno precizni u fazi preparacije zuba i prilikom uzimanja otisaka.

Predviđanje krajnjeg ishoda terapije presudno je za pravo planiranje estetskih rekonstrukcija. Dijagnostička analiza ključna je stvar pravilne buduće stomatološko protetske terapije.

Doc.dr.sc. Andreja Carek
Zavod za fiksnu protetiku
Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Gundulićeva 5, Zagreb

Želite prijaviti greške?