Ide li jabuka u francusku salatu ili ne pitanje je koje se godinama, ako ne i desetljećima, spominje u ovom blagdanskom periodu - što na okupljanjima, što na društvenim mrežama.
Tako je i ove godine bilo neizbježno, i to na hrvatskom Redditu koji je poznat kao mreža na kojoj ljudi vrlo otvoreno otkrivaju svoja mišljenja i stavove, najčešće, kao i ovoga puta, pomiješane.
Nekoliko korisnika kaže da su probali francusku salatu u koju je dodana jabuka i da im se ta kombinacija svidjela. Ipak, tvrde, mora biti određena sorta jabuke, a to je Granny Smith, kiselkasta koja daje dobru teksturu, balansira okuse i daje neku svježinu. "Godinama sam jeo bez jabuke, onda jednom probao s jabukama i od tad samo tako radim", piše jedan korisnik.
Suprotno njima, dio korisnika misli kako je dodavanje jabuke u ovo tradicionalno blagdansko jelo "zločin" i da nikako ne pašu okusi. "Ljude koji stavljaju jabuku u francusku pohapsit i sve internirat na Goli Otok", šali se jedan.
Jednostavno, ne priznaju niti jednu drugu kombinaciju osim one s jajima, krumpirom, mrkvom, kiselim krastavcima i graškom. "Ni jabuka, ni šunka, a ni kukuruz. Ako si netko hoće dodati neka odvoji dio... Ili neka se ne uvrijedi ako odbijem takvu salatu", objašnjava jedna osoba.
Bilo je i onih kojima je sasvim svejedno jer uopće ni ne vole francusku salatu.
Stranac pitao koji je grad u Hrvatskoj najbolji za život: Hrvati nahvalili Osijek!
Ako ste u prvoj kategoriji, ljubitelja, evo nekoliko savjeta:
1. Uzmite Granny Smith jabuku.
2. Ne pretjerujte s količinom - na veliku zdjelu dovoljna je jedna jabuka, na manju i polovica.
3. Neka jabuka bude što tvrđa i kiselija.
4. Ako ne volite veće komade, možete je naribati. Dat će svježinu, a neće se primijetiti u ostatku povrća.
Pečete jaja za doručak na suncokretovom ulju? Nakon ovog vjerojatno više nećete
Uvijek radim bez jabuke, no 100% sam siguran da kvalitetna jabuka može samo poboljšati ukus. Ovu godinu pripremam sa jabukama i bez, pa nek banda odluči kaj im je ukusnije.