ZAŠTITITE SVOJE ZDRAVLJE

Neprijatelji u domu: Vlaga i plijesan okidač su za alergije. Evo kako ih se riješiti

Vlaga i plijesan
Foto: Shutterstock
1/4
15.06.2023.
u 08:51

Zbog klimatskih promjena sezona alergija je sve dulja, a simptomi sve jači

Niste prehlađeni, ali kišete, curi vam nos, oči su vam crvene, osjećate pojačani umor… Simptomi su to koji nisu iznenađujući za ovo doba godine. Naime, sezona alergija u punom je jeku.

Alergija je pretjerana reakcija imunološkog sustava na tvari iz okoline koje obično nisu štetne poput peludi, prašine ili životinjskih dlaka. Iako se alergije češće pojavljuju kod djece, pogađaju i odrasle osobe i zapravo se mogu pojaviti u bilo koje doba života, s tim da su u većem riziku osobe koje imaju alergijske bolesti u obitelji.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC), 30 posto svjetske populacije pati od alergija na pelud, koja je jedan od najčešćih okidača sezonskih alergija.

Potencijalni javnozdravstveni problem

Možda ste osjetili da su vam se simptomi ove godine i pogoršali, da su jači i dugotrajniji? I niste pogriješili – znanstvenici su zabilježili kako se od 1990. godine povećala količina peludi u zraku za 21 posto, a stručnjak Shyam Joshi, predsjednik Odsjeka za alergije i imunologiju, te medicinski direktor Klinike za alergije i imunologiju na Sveučilištu za zdravlje i znanost u Oregonu je kazao kako su glavni uzrok učestalih alergija klimatske promjene, odnosno, toplo vrijeme. Naveo je još jedan problem, a to je da sezona alergija traje sve dulje.

I u nedavnom izvješću američke organizacije Climate Central navodi se kako sezona alergija zbog zagrijavanja planeta počinje sve ranije i traje dulje.

- Zbog klimatskih promjena imamo ranije i dulje razdoblje rasta biljaka koje stvaraju pelud koja je neprijatelj mnogih koji pate od te alergije, kao i alergije na plijesan – rekla je Lauren Casey, meteorologinja iz Climate Cantrala za CNN. Znanstvenici su upozorili da bi dulji i raniji početak sezone peludi mogao izazvati i javnozdravstvenu krizu.

Foto: Shutterstock

Sezonske i cjelogodišnje alergije

No, pelud biljaka nije jedini okidač sezonskih alergija. Plijesan, kako se navodi u izvješću, također može biti alergena za neke ljude i može pogoršati sezonske alergije, a toplije i vlažnije vrijeme, uvjeti koji se na mnogim lokacijama sve češće pojavljuju uslijed klimatske krize, povoljni su za razvoj plijesni.

Za razliku od sezonskih alergija, u uvjetima stalne izloženosti alergenu, posebno u zatvorenim prostorima, alergije se mogu javljati tijekom cijele godine. U zatvorenim prostorima najčešće se radi o alergijama na kućne ljubimce, prašinu i plijesan.

Ako imate alergiju na kućne ljubimce, najbolje bi bilo da mu pronađete novi dom. Ako to ne želite ili ne možete, onda je važno da ljubimcu ograničite kretanje po kući ili stanu. Ukoliko dotičete kućnog ljubimca, odmah operite ruke, a ljubimce redovito kupajte jer to može biti od velike pomoći.

U slučaju alergije na prašinu, važno je da redovno stan čistite od prašine, da tijekom čišćenja nosite zaštitnu masku, da redovito perete svu posteljinu, kao i da koristite antialergijske navlake za jastuke.

Foto: Promo

Alergiju na plijesan uzrokuju spore plijesni koje lebde u zraku i koje su toliko male da lako prodiru u tijelo. Plijesan nastaje zbog viška vlage u domu koja se stvara prilikom pranja, kuhanja, sušenja rublja, znojenja, disanja, a jedan od velikih problema je nedovoljno prozračivanje prostorija. Ako je vlažnost previsoka, iznad 60 posto, na unutarnjim površinama počinje se razvijati plijesan.

Kako biste spriječili nastanak plijesni redovito čistite kupaonice i tretirajte ih sredstvima protiv plijesni. Redovno servisirajte klima uređaje, vlažne ručnike ne sušite u kupaonici, u perilici ne ostavljajte duže vrijeme vlažno rublje, pazite na higijenu hladnjaka i redovito provjetravajte prostorije.

Jedan od učinkovitijih načina za borbu protiv ovog problema je ugradnja ventilacijskog sustava koji dugoročno rješava problem vlage i plijesni jer omogućuju protok zraka unutar prostorija te automatski održava optimalnu razinu vlage unutar životnog prostora. To je efikasno rješenje jer je zbog načina života, posla i obaveza gotovo nemoguće provoditi pravilo da se prostorije zrače svaka dva sata, a i veći su troškovi jer otvaranjem prozora tijekom zime gubimo toplinu iz stana.

Foto: Promo

Ventilacijski sustavi osiguravaju stalan dotok svježeg zraka u prostoriju, a prednosti ugradnje su višestruke. Ovom se tehnologijom, naime, automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišna vlaga te štetne čestice, dok se u stan dovodi svježi, filtrirani zrak. Na taj način sprječava se nastanak plijesni i pojava grinja, a onemogućuje se stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine. Time se u konačnici štedi energija jer nije potrebno ponovno zagrijavati prostoriju, a i smanjuju se računi jer ako vlaga u stanu iznosi 70 posto onda je potrebno utrošiti čak 26 posto više energije za grijanje.

Ventilacijski sustav LUNOS, decentralizirani sistem koji funkcionira po načelu podtlaka, jedan je od vodećih brendova na tržištu ventilacijskih sustava. U prostorije se ugrađuju dovodi zraka koji osiguravaju stalan dotok svježeg zraka, kao i ventilator koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija. Uz to dolazi i sa senzorima temperature te vlage s kojima je moguće kontrolirati regulaciju potrošenog zraka s obzirom na potrebu. Takav način omogućuje još bolju prilagodbu protoka zraka čime osigurava učinkovitu zaštitu od štete koju uzrokuju vlaga i pojava plijesni. Također sadrži i antialergijske filtere koji sprečavaju ulazak prašine i peludi.

Sustav, zapravo, automatski održava optimalnu razinu vlage u stanu te omjer CO2 i time omogućuje kvalitetniji zrak. I montaža ovog sustava je iznimno jednostavna – ugrađuje se brzo i bez potrebe za većim zahvatima, a može ga se ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove - u starogradnje, novogradnje, kao i stanove u fazi renovacije.

Zaštitite svoje zdravlje i odaberite ventilacijski sustav koji će automatski održavati optimalnu razinu vlage u vašem domu i tako vam omogućiti kvalitetniji zrak i život.

Za više informacija nazovite 01 4916 581.

Sadržaj donosimo u suradnji s LUNOS Hrvatska.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije