Virovitičko-podravska županija

Vodimo vas na kontinent! Jesen je pravo vrijeme za posjet Slavoniji i Podravini

Virovitičko-podravska županija
Foto: Borna Subota
1/7
15.10.2024.
u 13:30

Želite li pobjeći na nekoliko dana iz grada, Virovitičko-podravska županija dobar je izbor. Otkrivamo nekoliko lokacija koje trebate posjetiti, a neke od njih dio su jedinstvene Plemićke rute

U Virovitičko-podravskoj županiji susreću se Slavonija i Podravina, a njihovi slikoviti pejzaži pozivaju na šetnju. Najbolju kombinaciju kulturne, prirodne i kulinarske baštine nudi prekrasna Plemićka ruta koja u duljini od osamdesetak kilometara povezuje najveće atrakcije.

Obnovljeni dvorci, kurije, ljetnikovci, originalni muzeji i interpretacijski centri, jedinstvena UNESCO područja - rijeka Drava i Park prirode Papuk, butik vinarije i bogatstvo kulinarske tradicije… Neočekivano lijepa destinacija!

A u program vašeg putovanja Slavonijom i Podravinom svakako ubacite ove četiri destinacije.

Posjetiteljski centar Dravska priča u Noskovcima

S pravom nosi titulu najboljeg novog projekta u turizmu. Predivni ljetnikovac grofa Draškovića iz 19. stoljeća smješten u blizini rijeke Drave dijelom je preuređen u moderan hostel, dijelom u atraktivan „muzej“ s multimedijalnim sadržajima i suvremeno opremljenim bio-istraživačkim centrom.

Foto: Borna Subota

Tu ćete otkriti bogati svijet sova, šišmiša i leptira, uživati u zvukovima prirode u ptičjoj pjevaonici, posjetit ćete i dabrovu nastambu, a u jedinstvenom perivoju naučiti sve o zaštićenim vrstama drveća, grmlju, cvijeću, aromatičnom bilju... Tu su i oporavilišta za ptice, hotel za kukce, poučne staze s informativnim pločama, gredice s najukusnijim voćem i povrćem… Želite li provesti inspirativan dan u prirodi zaputite se u Noskovce.

Centar za posjetitelje Križnica

Križnica je mističan otok na Dravi u blizini Pitomače, posljednji u nekadašnjem Panonskom moru. Do njega možete pješice preko visećeg mosta ili skelom preko rijeke. Savršen odabir za jesenski izlet, biciklizam ili šetnju uz dravske rukavce.

Foto: Tatjana Arnold Sabo

Volite li riječne specijalitete na otoku je restoran, a na putu do njega preporučujemo obilazak Centra za posjetitelje Križnica smještenog u nekadašnjoj karauli. Tamo ćete otkriti važnost dravskih rukavaca, njihov biljni i životinjski svijet, a zahvaljujući modernim tehnologijama moći ćete nahraniti orlića štekavca, odgovoriti na kviz pitalice ili se poigrati na nekom od interaktivnih sadržaja.

Geo-info centar u Voćinu

Danas park prirode, nekada otok u Panonskom moru, Papuk je jedna od najljepših hrvatskih gora. Prije nekoliko milijuna godina oko njegovih obala plivao je divovski morski pas, a prije 100 milijuna godina bio je poprište snažne vulkanske erupcije. To su samo neke od prekrasnih priča iz povijesti ove gore koje će s vama podijeliti animirani amonit Toni u 6D kinu Geo-info centra u Voćinu.

Foto: Borna Subota

Tako započinje vaše putovanje Papukom na kojem ćete otkriti njegovu zanimljivu biološku, ali i iznimnu geološku povijest zbog koje je proglašen i UNESCO svjetskim geoparkom.

Najiskusniji ljubitelji prirode tvrde da je Papuk najljepši u jesenjim bojama. Sad je prigoda da to otkrijete!

Park šuma Jankovac

Park šuma Jankovac po mnogima najljepša gorska dolina Parka prirode Papuk. U njoj priliku za (aktivan) odmor i inspiraciju pronalaze brojni izletnici, planinari i biciklisti. Do nje se dolazi vrlo jednostavno asfaltiranom cestom iz Slatinskog Drenovca.

Foto: Matija Turkalj

Dolina nosi ime po voćinskom plemiću Josipu Jankoviću koji je, očaran njezinom ljepotom, sredinom 19. stoljeća tamo sagradio lovački dvorac kojeg nažalost više nema, no iza njega su ostala dva umjetna jezera i najveći slap u Slavoniji. Tu je i planinarski dom za predah nakon šetnje poučnim stazama, veslanja u kanuu ili igranja na travi.

Godit će vam boravak u prirodi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije