Australski gastro kritičar i kolumnist Tristan Lutze otkrio je nedavno da se jedno od najomiljenijih comfort jela, koje ne može biti jednostavnije, zapravo često radi na pogrešan način.
Topli sendvič napravljen od dvije šnite tosta i topljenog sira čini se kao kombinacija s kojom se ne može pogriješiti, ili ipak...?
Predlažemo da ovaj vikend isprobate odlične pržene krumpiriće koji se lako spravljaju kod kuće!
Tristan kaže da se umjesto maslaca, koji se obično maže na vanjski dio tosta, treba mazati majoneza. Da, ovaj sastojak, koji mnogi vole dodati unutar sendviča kada je gotov, ipak bi se trebao stavljati na vanjski dio i onda pržiti ili tostirati sa svake strane.
Zahvaljujući majonezi, tost će se ravnomjerno ispeći, bit će još hrskaviji nego kada se koristi maslac, a smanjuje se i rizik od toga da zagori, prenosi The Sun.
Inače, FSA (Food Standards Agency) objavila je da zagoreni tost može povećati rizik od raka zbog akrilamida.
Akrilamid je kemijski spoj koji se pri povišenim temperaturama može formirati u hrani bogatoj škrobom. Nastaje iz njenih prirodnih sastojaka (reducirajućih šećera i aminokiselina), tijekom termičke obrade na temperaturama iznad 120°C (npr. prilikom prženja i pečenja). Veće količine akrilamida formiraju se u hrani koja se termički obrađivala duže vrijeme, na što ukazuje tamnija površina hrane.
Hrana u kojoj se akrilamid najčešće može naći su kruh, prženi krumpir, čips, žitarice za doručak, keksi, krekeri, kava i sl. Stoga se u slučaju akrilamida primjenjuje princip predostrožnosti – izbjegavanje konzumacije hrane s utvrđenim količinama akrilamida koje su veće od količina preporučenih zakonodavstvom, piše HAPIH.
Pečete jaja za doručak na suncokretovom ulju? Nakon ovog vjerojatno više nećete