Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOŠINJSKI MAJSTOR

Vrhunski chef otkrio nam je koje su tajne balansa okusa u jelima

Foto: Kruno Galjar
28.06.2024.
u 12:00

Orhan Cakiroglu iz hotela Matsunoki otvorio nam je vrata svoje kuhinje i otkrio kako balansirati okuse i servirati savršena jela

Kuhanje nije samo jedna od dnevnih obaveza, već može biti umjetnost koja je puno više od pukog miješanja sastojaka. Jedna od ključnih vještina koja razlikuje vrhunske chefove od nas prosječnih kuhara je sposobnost postizanja savršenog balansa okusa. Tajna savršenog jela leži u harmoniji osnovnih okusa: slatkog, slanog, kiselog, gorkog i umami. Ako ste se ikada pitali kako vrhunski chefovi iz najpoznatijih restorana to ostvaruju, evo kako do savršenog balansa: 

Prvo i osnovno je razumijevanje osnovnih okusa - slatko, slano, kiselo, gorko i umami

Prirodni šećeri u voću, povrću i mliječnim proizvodima daju slatkoću. Dodavanje slatkih sastojaka može smanjiti gorčinu i kiselost te dati bogatstvo okusa. Sol nije samo začin, ona je pojačivač okusa. Pravilna količina soli može izvući najbolje iz drugih sastojaka, ali previše soli može preplaviti jelo i uništiti ga. Kiselost dolazi iz sastojaka kao što su limunov sok, ocat i rajčice te može dodati svježinu i balansirati slatke i masne okuse. Gorki okusi dolaze iz sastojaka poput tamne čokolade, kave i nekih povrća poput brokule. Mala količina gorčine može dodati dubinu i kompleksnost jelu. Najmanje poznati je umami - bogati, mesnati okus koji se nalazi u sastojcima kao što su soja umak, gljive i parmezan. On pojačava sve ostale okuse i daje jelu punoću.

Foto: Kruno Galjar

Tehnike postizanja ravnoteže okusa

Degustacija i prilagodba ključni su u uspostavi ravnoteže. Kuhari stalno kušaju svoja jela tijekom kuhanja i prilagođavaju začine po potrebi. To im omogućava da uoče nedostatke i postignu željeni balans okusa. Kombiniranjem kontrastnih okusa može se poboljšati ukupan okus i doživljaj jela. Na primjer, slatkoća pečene bundeve može se uravnotežiti s malo kiselog octa ili soli.

Dodavanje okusa u slojevima, umjesto odjednom, omogućava bolju kontrolu nad krajnjim rezultatom. Na primjer, umak se može začiniti korak po korak, kušajući ga između dodavanja svakog novog začina. Tu je i temperatura, jer različito doživljavamo tople i hladne sastojke. Hladna jela često trebaju više začina kako bi okusi bili izraženi, dok topla jela mogu imati blaže začine.

Kako to radi vrhunski chef?

Chef lošinjskog restorana Matsunoki, Orhana Cakiroglua, majstor je suvremene japanske kuhinje koji je karijeru izgradio u poznatim svjetskim restoranima kao što su Zuma i Hakkasan. Pogledajte video u kojem nam je otkrio više o kombiniranju okusa i što najviše voli kombinirati od hrvatskih začina.

 



Osim balansa okusa, tekstura igra ključnu ulogu u stvaranju savršenog jela. Hrskavost, kremoznost, glatkoća i sočnost dodaju dodatnu dimenziju svakom zalogaju. Kombiniranje različitih tekstura može učiniti jelo zanimljivijim za jelo. Koristeći sezonske i svježe sastojke, vrhunski chefovi osiguravaju da okusi budu što intenzivniji i autentičniji. Sezonski proizvodi često imaju bolji okus jer su ubrani u svom prirodnom vremenu zrenja.

Savršen balans okusa nije slučajnost, već rezultat pažljivog planiranja, kušanja i prilagođavanja. Kroz razumijevanje osnovnih okusa, korištenje pravilnih tehnika i odabir svježih sastojaka, kuhari mogu stvoriti jela koja su ne samo ukusna, već i nezaboravna. Uvijek imajte na umu da je kuhanje umjetnost koja se uči i usavršava praksom, a ključ je u pažnji prema detaljima i ljubavi prema hrani.

Što čini dobrog kuhara saznajte OVDJE.

Sadržaj nastao u suradnji s Jadranka turizam.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije