Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPROBAJTE

Vrhunski chef otkriva kako pretvoriti baš svaki obrok u malo umjetničko djelo

Foto: Kruno Galjar
28.06.2024.
u 13:00

U svijetu kulinarstva, hrana je mnogo više od običnih kalorija koje su potrebne našem tijelu svaki dan.

Hrana je umjetnost, a mnogim profesionalnim i amaterskim kuharima je strast i način izražavanja, a umjetnost prezentacije jela igra puno veću ulogu u našem uživanju u obroku nego što se na prvu to čini. Način na koji jelo izgleda u tanjuru ili posudi kada se servira može značajno utjecati na naše iskustvo. Baš kao i ljubav na prvi pogled, boje, teksture, posuđe i dekoracije pretvaraju obroke u prava mala remek-djela. 

Boje i kontrasti

Korištenje boja je jedna od najmoćnijih tehnika u prezentaciji jela koju vrhunski chefovi koriste. Različite boje na tanjuru ne samo da privlače oči, već i sugeriraju različite okuse i teksture. Evo nekoliko savjeta koje možete i sami isprobati:

Svijetli tonovi: Koristite svježe povrće poput rajčica, paprike i avokada za dodavanje živih boja.

Kontrasti: Kombinirajte tamne i svijetle sastojke za vizualni kontrast. Na primjer, tamnozelena brokula uz svijetli pire krumpir.

Prirodne boje: Uvijek izbjegavajte umjetne boje i fokusirajte se na prirodne, svježe namirnice koje će dati prirodni izgled vašem jelu.

Kako to rade profesionalci?

Restoran Matsunoki u Malom Lošinju je fusion nudi tradicionalnu japansku kuhinju koja kombinira autohtonu japansku hranu sa svježim mediteranskim namirnicama iz lokalnog organskog uzgoja. Egzotična i zanimljiva jela pripremaju se i serviraju koristeći suvremene kulinarske tehnike, a chef Orhan Cakiroglu, čije kulinarsko iskustvo stečeno u renomiranim restoranima, otkrio nam je koja je njegova filozofija kod prezentacije jela. 

 

Teksture

Iako je tekstura nešto što nas asocira na grube površine ili odjeću, tekstura se odnosi i na one kvalitete hrane koje se mogu opipati - prstima, jezikom, nepcem ili zubima. Svaka hrana ima različite teksture, kao što su hrskavi krekeri, čips i celer, tvrdi bomboni, mekani odresci, čokoladni kolačići koji se tope u ustima i ljepljiva karamela. Tekstura je ključna za stvaranje vizualnog i taktilnog doživljaja hrane.

Kombinirajte različite teksture poput hrskavog, mekanog i kremastog – svi ovi elementi trebaju biti prisutni. Na primjer, hrskavi tostirani orašasti plodovi na vrhu kremaste juhe. Također, dodajte visinu kod osmišljanja kreacije kako bi jelo izgledalo dinamičnije. Koristite slojeve ili vertikalne elemente poput štapića od povrća.

Odabir posuđa

Posuđe igra veliku ulogu u estetici jela. Mi ljudi smo po prirodi vizualna bića i skloni smo prvo “jesti očima”. Stoga, ako hrana na tanjuru ili pladnju ili u zdjeli izgleda privlačno i primamljivo, veća je vjerojatnost da ćemo uživati ​​u njoj i biti zadovoljni svojim obrokom.

A kako to postići? Jednostavnost je ključ, bijeli tanjuri su vječna klasika jer omogućuju bojama hrane da se istaknu. Igrajte se s različitim oblicima tanjura i zdjela ovisno o jelima koje želite poslužiti. Pravokutni tanjuri mogu dodati sofisticiranost, dok okrugli tanjuri pružaju osjećaj harmonije. Za kraj, odaberite posuđe koje izgleda elegantno, ali je također praktično za upotrebu.

Foto: Kruno Galjar

Dekoracija stola

Ambijent je ponekad jednako važan kao i samo jelo. Elegantno postavljen stol važan je dio doživljaja jela, pogotovo u restoranima, kako bi gosti bili impresionirani ne samo okusima, već i vizualno. Postavljanje stola je umijeće samo za sebe, a evo nekoliko savjeta za dekoraciju stola:

Cvijeće i bilje: Svježe cvijeće ili grančice bilja mogu dodati prirodnu ljepotu i ugodan miris.

Stolnjaci i salvete: Odaberite stolnjake i salvete u bojama koje komplementiraju vaše jelo. Pastelne boje i prirodni materijali uvijek su dobar izbor.

Svijeće i rasvjeta: Mekano svjetlo svijeća ili prilagodljiva rasvjeta mogu stvoriti ugodnu atmosferu za obrok.

Ovo su osnove serviranja hrane, a na vama je da se zabavite i eksperimentirate. Ne bojte se miješati i kombinirati različite boje, teksture i oblike. Ako se malo potrudite, vidjet ćete da svaki obrok može biti poseban i estetski privlačan. Umjetnost prezentacije jela ne mora biti rezervirana samo za profesionalne kuhare, svatko od nas može svoje svakodnevne obroke pretvoriti u estetska uživanja uz malo mašte i pažnje na detalje. Probajte neke od ovih savjeta već danas i vidjet ćete kako mala promjena može donijeti veliku razliku. 

Koje su tajne balansa okusa u jelima saznajte OVDJE.

Sadržaj nastao u suradnji s Jadranka turizam.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije