odlično se slaže s ribom

Vrijeme je za divlju rižu – drevni afrodizijak kineskih careva. Imamo i genijalan recept!

Alexander Starbuck
23.02.2023.
u 09:14

Divlja riža pripada potpuno različitoj obitelji od one obične riže (npr. smeđe i bijele riže). Njezino znanstveno ime je Zizania aquatica dok je riža Oryza sativa. Nije prava riža, već sjemenka trave iz potpuno različite botaničke obitelji.

Divlja riža ima duga i tamna zrna i uopće nije riža, već vrsta trave koja raste u Kanadi. Zbog svoje orašaste arome obroku daje poseban, puni okus. Prije kuhanja možete je popržiti u suhoj tavi oko 5 minuta i nakon toga kuhati oko 50 minuta u vodi, u omjeru 2:1, na laganoj vatri. Divlja riža izuzetno je bogata bjelančevinama, mineralima, vlaknima, B vitaminima te folnom kiselinom. Sadrži vrlo malo masnoća, a odlikuje je i mala kalorijska vrijednost. Divlju rižu možete dodavati i u juhe, salate i ostala jela jer im daje poseban okus, pomalo dimljen i iznimno aromatičan. Evo recepta naše majstorice Zrinke Zekulić koji će vas sigurno oduševiti!

Foto: Alexander Starbuck

Losos u umaku od tamarinda i meda s divljom rižom

Sastojci:

  • filet lososa bez kosti
  • 1/2 zličice kurkume
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica soli
  • pola žličice tamarind paste (možete koristiti i zamjenu*)
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1/2 šalice nasjeckanog mladog luka (bijeli i zeleni dio)
  • komad svježeg đumbira (oko 5 cm dug)
  • čili po želji

Postupak:

Filet lososa prvo dobro premažite kurkumom i ostavite najmanje 30 minuta da miruje, po mogućnosti i cijelu noć. Pomiješajte med, sol, tamarind pastu i četvrtinu šalice vode u maloj plastičnoj  zdjelici. Zagrijte tavu na srednjoj vatri i ispecite losos, oko 2 minute po strani. Nakon toga prelijte ga sa smjesom tamarinda i meda, ubacite nasjeckani luk, đumbir i čili ako zelite. Pokrijte tavu i pirjajte ribu bez miješanja, oko 3-5 minuta. Pred kraj nagnite tavu i prelijte umak preko ribe. Uz lososa možete poslužiti divlju rižu pripremljenu na način kako je gore objašnjeno.

* Ako vam je ovo prvi susret s tamarind pastom znajte da se radi od voća tamarind koje je zapravo stablo iz porodice mahunarki, izvorno potječe iz tropske Afrike, a raste samoniklo. Može se kupiti u specijaliziranim trgovinama, a u receptima se može zamijeniti mješavinom jednake količine limetina soka (moglo bi proći i sa bijelim vinom ili rižinim octom) i smeđeg šećera.

Trebate li dodatne razloge za uvođenje divlje riže u prehranu nije naodmet spomenuti činjenicu kako se u Kini divlja riža konzumira više od 3000 godina, a sve do 19. stoljeća na dvoru cara i među kineskim plemstvom slovila je kao moćan afrodizijak.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije