Imago terapija

Za sve konflikte u sadašnjim vezama krivi su roditelji!

partneri
Arhiva Večernjeg lista
07.04.2010.
u 16:30

Tek kad uđemo u trag ranama iz djetinjstva sve do njihova izvora i vidimo učinak koji su proizvele u sadašnjosti, možemo izazvati promjenu u budućnosti.

Držimo li se čvrsto naših partnera, povlačimo li se pred osjećajima, uvlačimo li se u ljušturu na prvi znak kritike, insceniramo li prizore da privučemo pažnju – posve je sigurno da to ponašanje može biti praćeno unatrag sve do slabe obrane od rana koje smo zadobili u prvim godinama svog života. Tako dugo dok ostajemo nesvjesni svojih mehanizama obrane i njihovih uzroka, frustracija će se nastaviti. Tek kad uđemo u trag ranama iz djetinjstva sve do njihova izvora i vidimo učinak koji su proizvele u sadašnjosti, možemo izazvati promjenu u budućnosti...

Tako nas uči dr. Harville Hendrix, koji je svoj terapijski pristup razvio u knjigama “Kako dobiti ljubav koju želite” i “Kako naći i zadržati ljubav” (Mozaik knjiga). Svojim uspješnicama, prevedenim na više od 50 jezika, američki terapeut utemeljio je imago terapiju odnosa koju danas prakticira više od 2000 terapeuta diljem svijeta, među kojima i petero Hrvata, koje predvodi dr. Ljiljana Bastaić.

– Birajući osobu koja nosi kvalitete našeg imaga, koji se sastoji od svih osobina naših roditelja, ponavljamo priču iz djetinjstva, ali s partnerom koji ima potencijal da se prema nama ponaša na drukčiji način od naših roditelja. Tijekom terapije služimo se procesima koji pomažu partnerima uvidjeti o kojim je ranama riječ, kako njihovo ponašanje evocira stare rane i razumjeti zašto u njima postoji zapreka da čuju molbe onog drugog.

Na čemu se temelji imago terapija odnosa?

Imago je nesvjesni senzorni otisak u našem mozgu i umu koji se sastoji od pozitivnih i negativnih osobina naših roditelja i od slike ljubavnog odnosa koji smo gledali u djetinjstvu.

Kad doznate tko ste vi, znat ćete i tko vam je partner

Kako biste potpuno razumjeli ono što se događa u vezama, važno je shvatiti koja ste vi vrsta bića i što ste naslijedili iz svog šireg područja.

Na partnera prenosimo obiteljski uzorak

Kad nas bračni partneri razočaraju kao što su to činili naši roditelji, mi ćemo postupati s partnerima na isti način kako su naši roditelji postupali s nama.

Zašto uvijek biramo preslike roditelja?

Naš pokopani imago tjera nas da se ponavljamo, uvijek iznova birajući ljutite ljude, distancirane radoholičare, alkoholičare... – preslike naših roditelja.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Panter2007
Panter2007
21:41 07.04.2010.

Ma sta ti pricas gluposti ovdje Ako je covjek covekom,onda je i zena zenom nema tu sta.Musko budi pa cuvaj je od napada Vanjskih Sila!!!!!! Treba zenama pogotovo danasnjim cvrsta ruka i sloga nema van kontrole nista.Zapamtite i Firma je dobro stojeca ako je Gazda njen strog i vodi racuna i kontrolise sve na vrime,a tako iZena vjeruj,ali ipak Kontrolisi je!!!!!!

MA
manuela
11:17 08.04.2010.

Vi gospodine vjerojatno i ovo pišete da vam žena na vidi. Takvi \"gazde\" su doma manji od makova zrna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije